Zemlje G7 skovale bezbjednosni pakt za Ukrajinu bez članstva u NATO

Zahtjev Kijeva da uđe u NATO prethodno su blokirale prije svega Sjedinjene Države i Njemačka koje su glavni vojni snabdjevači Ukrajine

5099 pregleda 2 komentar(a)
Sa samita NATO, Foto: Reuters
Sa samita NATO, Foto: Reuters

Zahtjev Kijeva da uđe u NATO su blokirale prije svega SAD i Njemačka koje su glavni vojni snabdjevači Ukrajine. Vašington i Berlin za sada Ukrajinu žele da podrže konkretnom vojnom pomoći. Njemački kancelar Olaf Šolc je na samitu u Litvaniji imao i odvojeni sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Vodeće zapadne zemlje iz grupe G7 dugoročno će bolje podržati Ukrajinu vojno i finansijski dok god ta zemlja ne bude članica NATO, zaključak je sa dvodnevnog samita u Litvaniji. SAD, Njemačka i druge zemlje G7 Kijevu su stavile u izgled slanje, pored ostalog, modernog naoružanja za vazduhoplovstvo i mornaricu.

S druge strane, sporazum u pisanoj formi je daleko od bezbjednosnih garancija kakve nosi učlanjenje Ukrajine u NATO, što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tražio. Ulaskom Ukrajine u alijansu sve njene članice bile bi obavezne da uđu u rat.

Zelenski, koji je uoči samita rekao i da nema potrebe da dođe u Viljnus ako Ukrajina neće dobiti pozivnicu za članstvo, sada je već prije potpisivanja sporazuma smekšao stav i rekao da je dokument "važan signal". "Pošto zemlje G7 danas saopštavaju takve garancije, to će za nas biti važan, konkretan uspjeh", rekao je Zelenski.

Zahtjev Kijeva da uđe u NATO prethodno su blokirale prije svega Sjedinjene Države i Njemačka koje su glavni vojni snabdjevači Ukrajine. Vašington i Berlin za sada Ukrajinu žele da podrže konkretnom vojnom pomoći zahvaljujući kojoj može bolje da se brani od Rusije.

Za sada je otvoreno pitanje kakvo će sve oružje pojedine zemlje slati Ukrajincima. Nije bilo riječi ni o rokovima. Do sada su Njemačka i druge države uglavnom podržavale ukrajinsku kopnenu vojsku. Ukrajina do sada nije dobila avione i brodove zapadne proizvodnje.

Ostalo što se pomenulo u saopštenju na samitu uključuje podršku ukrajinskoj odbrambenoj industriji, obuku oružanih snaga i pružanje obavještajnih informacija. Pored toga, obećali su i dalju finansijsku pomoć́.

Američki predsjednik Džo Bajden je u nedjelju izjavio da je Vašington poslije rata spreman da Ukrajini pruži istu zaštitu kakvu već decenijama uživa Izrael.

Njemački kancelar Olaf Šolc je na početku samita u utorak obećao Ukrajini novi paket pomoći u oružju vredan 700 miliona eura. Paket obuhvata i tenkove, PVO rakete Patriot i 20.000 komada artiljerijske muncije.

U pregovorima o dokumentu samita, međutim, Njemačka se usprotivila jasnoj perspektivi Ukrajine za članstvo u NATO sa rokom za pridruživanje alijansi. Na marginama samita, Šolc je imao i odvojeni sastanak sa Zelenskim.

Bonus video: