Teretni brod sa skoro 3.000 automobila zapalio se u Sjevernom moru, poginuo član posade

Čamci i helikopteri su korišćeni da se 23 člana posade izvuku sa broda nakon što su bezuspješno pokušali da ugase požar, navodi se u saopštenju obalske straže

19588 pregleda 7 komentar(a)
Požar na brodu, Foto: Beta/AP
Požar na brodu, Foto: Beta/AP

U današnjem požaru na jednom teretnom brodu u Sjevernom moru koji je prevozio gotovo 3.000 automobila, jedan član posade je poginuo, a više njih je povrijeđeno.

Holandska obalska straža radi na spasavanju broda od potapanja blizu važnog staništa za ptice selice.

Čamci i helikopteri su korišćeni da se 23 člana posade izvuku sa broda nakon što su bezuspješno pokušali da ugase požar, navodi se u saopštenju obalske straže.

Uzrok požara još nije poznat, a nije ni jasno kako je član posade poginuo.

Brod je plovio iz njemačke luke Bremerhafen za Singapur kada se zapalio oko 27 kilometara sjeverno od holandskog ostrva Ameland.

Na slikama koje je popodne objavila obalska straža vidi se sivi dim kako izlazi iz zapaljenog broda.

Neki od članova posade skočili su sa palube broda u more i pokupio ih je čamac za spasavanje. Neki od članova posade zadobili su prelome kostiju, opekotine i prijavili su probleme sa disanjem i prebačeni su u bolnice u sjevernoj Holandiji, saopštile su službe hitne pomoći.

"Trenutno je na licu mjesta više plovila koji prate situaciju i bore se da požar stave pod kontrolu", rekla je portparolka obalske straže Lea Versteg.

"Brod je prevozio automobile, što dodatno otežava gašenje vatre. Nije lako držati takvu vatru pod kontrolom, pogotovu ne u takvom plovilu", rekla je Versteg.

Brod je u blizini grupe holandskih i njemačkih ostrva u Vadenskom moru, popularnih među turistima, u oblasti koja je na listi svjetske baštine i koju UNESCO označava kao "jedan od najvažnijih područja za ptice selice na svijetu."

Japanski vlasnik broda izrazio je "iskreno saučešće" zbog smrti člana posade.

Holandsko Ministarstvo za infrastrukturu i vodoprivredu saopštilo je da je data dozvola da se brod spase "što je prije moguće".

Ministarstvo je saopštilo da su prometne saobraćajnice u Sjevernom moru ostale dostupne za druga plovila.

Bonus video: