Teretni brod sa hiljadama automobila i dalje gori, borba sa vremenom kako bi se izbjegla ekološka katastrofa

"Stabilnost broda stalno se nadzire", insistirao je "Rijkswaterstaat", koji je u petak objavio da je teretni brod netaknut ispod vodene linije.

25805 pregleda 105 reakcija 7 komentar(a)
Brod koji se zapalio u Sjevernom moru, Foto: Beta/AP
Brod koji se zapalio u Sjevernom moru, Foto: Beta/AP

Izvlačenje teretnog broda koji je prevozio na hiljade automobila i koji se zapalio u srijedu, uz holandsku obalu počelo je u nedjelju - dan kasnije nego što se očekivalo zbog vjetra, objavile su vlasti, dodajući da je požar na brodu "znatno" smanjio intenzitet.

Kretanje broda "Fremantle Highway" počelo je u ranim poslijepodnevnim satima, gotovo pet dana nakon početka požara, objavio je holandski Nacionalni institut za upravljanje vodama (Rijkswaterstaat), u saopštenju za javnost, a prenosi Hina.

Navodi se da je je bilo “znatno manje dima ovog poslijepodneva” na teretnom brodu koji plovi pod panamskom zastavom. Po podacima firme "K Line" koja ga iznajmila, brod prevozi 3.783 nova automobila, uključujući 498 električnih vozila.

Teretni brod mora biti premješten na novu privremenu lokaciju - 16 km sjeverno od ostrva Širmonikog i Ameland, tačnije 18 km sjeverno od Teršellinga.

Ova holandska ostrva protežu se između Vadenskog mora, mjesta svjetske baštine Uneskoa - s raznolikošću od više od 10.000 vodenih i kopnenih vrsta - i Sjevernog mora.

U blizini je interventni brod za naftu, navode vlasti, koje se nadaju da će na kraju odvući teretni brod u luku kako bi se izbjegla ekološka katastrofa.

"Stabilnost broda stalno se nadzire", insistirao je "Rijkswaterstaat", koji je u petak objavio da je teretni brod netaknut ispod vodene linije.

Trajanje tegljenja zavisi "od vremenskih prilika, razvoju dima, struje i plime”. Operacija je prethodno procijenjena na oko 14 sati.

Uzrok požara koji je izbio nije poznat, ali se smatra da bi to mogao biti jedan od električnih automobila.

Jedan od 23 člana posade koji su evakuisani je preminuo, a nekoliko ih je povrijkeđeno.

Operacije gašenja požara obustavljene su u četvrtak kako bi se spriječilo destabilizovanje broda zbog količine vode koja je ulazila.

Bonus video: