Ukrajina zamijenila sovjetski srp i čekić trozupcem na spomeniku u Kijevu

Potez je dio šire strategije Ukrajine tokom rata s Rusijom za vraćanje svog kulturnog identiteta koji je potisnut u vrijeme komunizma

10153 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na visokoj statuti "Majka Ukrajina", jednom od najprepoznatljivijih znamenitosti Ukrajine, juče je umjesto simbola iz sovjetske ere srpa i čekića postavljen državni grb trozubac.

Taj potez je dio šire strategije Ukrajine tokom rata s Rusijom za vraćanje svog kulturnog identiteta koji je potisnut u vrijeme komunizma.

Podignut 1981. godine kao dio većeg kompleksa u kojem se nalazi nacionalni muzej Drugog svjetskog rata, spomenik "Majka Ukrajina" visok 61 metar stoji na desnoj obali rijeke Dnjepar u Kijevu.

Statua predstavlja lik neustrašive žene ratnice koja drži mač i štit i okrenuta je prema istoku ka Moskvi.

Ali sada, umjesto grba srpa i čekića, na štitu se nalazi ukrajinski trozubac koji je usvojen kao grb nezavisne Ukrajine 19. februara 1992. godine.

Radnici su počeli da uklanjaju stari amblem krajem jula, ali su loše vrijeme i ruski napadi usporili radove.

Završena skulptura biće zvanično otkrivena 24. avgusta, na Dan nezavisnosti Ukrajine.

Promjene na spomeniku podudaraju se s promjenom njegovog imena iz "Spomenik domovine" u "Majka Ukrajine".

Većina simbola Sovjetskog Saveza i Komunističke partije zabranjena je u Ukrajini 2015. godine, ali to ne uključuje spomenike iz Drugog svjetskog rata kao što je spomenik "Majka Ukrajine".

Oko 85 odsto Ukrajinaca podržalo je uklanjanje srpa i čekića sa znamenitosti, pokazuju podaci Ministarstva kulture objavljeni prošle godine.

Za mnoge u Ukrajini, sovjetska prošlost je sinonim za ruski imperijalizam, ugnjetavanje ukrajinskog jezika i Holodomor.

U saopštenju o uklanjanju amblema, sajt ukrajinskog nacionalnog muzeja Drugog svjetskog rata opisao je sovjetski grb kao simbol totalitarnog režima koji je "uništio milione ljudi".

Bonus video: