FOTO Brana u Norveškoj djelimično pukla, nizvodna naselja evakuisana

Gloma, najduža i najbujnija rijeka u Norveškoj, pregrađena je hidroelektranom Braskereidfos, koja je sada pod vodom i ne radi

11812 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Norveške, Foto: Reuters
Detalj iz Norveške, Foto: Reuters

Jedna brana u Norveškoj djelimično je danas pukla poslije nekoliko dana jake kiše koja je pokrenula klizišta i izazvala poplave u planinskim južnim djelovima te skandinavske zemlje, rekao je lokalni policijski zvaničnik.

Zajednice nizvodno od brane su evakuisane.

Gloma, najduža i najbujnija rijeka u Norveškoj, pregrađena je hidroelektranom Braskereidfos, koja je sada pod vodom i ne radi.

Vlasti su prvobitno razmatrale dizanje dijela brane u vazduh kako bi spriječile potapanje nizvodnih naselja. Ali od ideje se odustalo jer je voda u međuvremenu probila branu, rekao je novinarima portparol policije Fredrik Tomson.

Prema njegovim riječima, ogromne količine vode izlile su se preko zapadnih djelova brane.

"Voda je postepeno počela da curi kroz branu i za sada nije podesno da se preduzimaju ikakve mjere u elektrani", rekao je Tomson novinarima i dodao da se situacija stalno procjenjuje.

Najmanje 1.000 ljudi živi u naseljima blizu rijeke u toj oblasti, a vlasti su saopštile da su svi oni evakuisani prije nego što je brana djelimično pukla.

Prema riječima Aleksandre Beh Đerv, predsjednice odbora kompanije Hafslund Eko, odvodi u hidroelektrani nisu se automatski otvorili kao što je trebalo da se otvore kada u akumulacionom jezeru ima viška vode.

Nije jasno zašto se to nije desilo, rekla je ona.

Bonus video: