Njemački ministar finansija u nenajavljenoj posjeti Kijevu: Ukrajina ne smije izgubiti ovaj rat

"Mi stojimo uz Ukrajinu, rame uz rame", rekao je Lindner novinarima

6032 pregleda 4 komentar(a)
Lindner i Šmihal, Foto: Reuters
Lindner i Šmihal, Foto: Reuters

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je u ponedjeljak, 14. avgusta da njegova zemlja stoji "rame uz rame" sa Ukrajinom, pošto je posjetio Kijev prvi put od početka rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lindner, čije putovanje nije bilo unaprijed najavljeno, po dolasku je rekao da će održati "vrlo konkretne" razgovore s ukrajinskim zvaničnicima o tome kako njemačko Ministarstvo finansija može podržati Ukrajinu sada i u budućnosti.

"Mi stojimo uz Ukrajinu, rame uz rame", rekao je Lindner novinarima.

Od ruske invazije u februaru 2022. Njemačka je Ukrajini pružila oko 22 milijarde eura (24 milijarde dolara) humanitarne, finansijske i vojne pomoći, rekao je Lindner.

"Ukrajina ne smije izgubiti ovaj rat", dodao je ministar.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal kasnije je napisao u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je imao "važan sastanak" s Lindnerom u Kijevu i da je zahvalio njemačkoj vladi na podršci.

Lindner je tokom razgovora naglasio "da će Njemačka i dalje podržavati Ukrajinu, a naši projekti saradnje će biti dugoročni", rekao je Šmihal.

Dvije zemlje već rade na pet investicionih projekata u vrijednosti od oko 247 miliona eura, a razmatraju još tri projekta ukupne vrijednosti više od 70 miliona eura, dodao je Šmihal.

"Očekujemo učešće njemačkog biznisa" u poslijeratnoj obnovi Ukrajine, rekao je on.

"Naglasio sam da je potrebno pojačati sankcije Ruskoj Federaciji i konfiskovati rusku imovinu, koja će biti glavni izvor finansiranja obnove", dodao je Šmihal .

Njemačko i ukrajinsko ministarstvo finansija kasnije su objavili zajedničku izjavu u kojoj se obavezuju na jačanje saradnje, u kojoj se takođe navodi da će Berlin imati za cilj da podrži Ukrajinu u njenom nastojanju da se pridruži Evropskoj uniji.

Ukrajina je prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU u znak podrške nakon invazije Moskve.

Lindnerova posjeta dolazi u trenutku kada je Njemačka pod sve većim pritiskom Ukrajine da pošalje krstareće rakete dugog dometa Taurus kako bi pojačala svoju kontraofanzivu protiv ruskih trupa, piše AFP.

Bonus video: