Vagner registrovan u Bjelorusiji kao obrazovna organizacija

Dvije sedmice ranije, RSE je dobio slike od službe Planet Labs na kojima se vidi kako se utvrde aktivno grade u blizini Vagnerovog šatorskog kampa u Tselu

9351 pregleda 5 komentar(a)
Obuka bjeloruskih vojnika od strane pripadnika "Vagner" grupe, Foto: Reuters
Obuka bjeloruskih vojnika od strane pripadnika "Vagner" grupe, Foto: Reuters

Ruska plaćenička grupa Vagner registrovana je kao "obrazovna organizacija" u okrugu Asipoviči u istočnom bjeloruskom regionu Mahiljou.

Prema veb stranici Jedinstvenog državnog registra kompanija i individualnih preduzetnika Bjelorusije, Vagner je zvanično registrovan 4. avgusta kao društvo s ograničenom odgovornošću koje se bavi "obrazovnim aktivnostima" sa sjedištem u Tselu. Vjeruje se da je to selo mjesto gdje su se vojnici sa četom Jevgenija Prigožina smjestili nakon što je Vagner prekinuo pobunu u Rusiji 23-24. juna.

Prošlog mjeseca, vlasti u oblasti Mahiljou registrovale su kompaniju Concord Management and Consulting, čije su aktivnosti vezane za upravljanje nekretninama, a koja je u vlasništvu kompanije sa istim imenom kao i druga u vlasništvu Prigožina, Vagnerovog osnivača i vođe.

Dvije sedmice ranije, RSE je dobio slike od službe Planet Labs na kojima se vidi kako se utvrde aktivno grade u blizini Vagnerovog šatorskog kampa u Tselu.

Prethodne slike iz Planet Labs-a pokazale su sve veći broj opreme, kamiona i drugih vrsta vozila koji pristižu u Tsel. Prošlog mjeseca, Prigožin se pojavio u Bjelorusiji na snimku u kojem pozdravlja svoje borce i kaže da će pomoći da se vojska zemlje pretvori u drugu najbolju na svijetu.

Sudbina Prigožina i njegovih trupa nejasna je od pobune, najveće prijetnje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu od kako je na vlasti-23 godine.

Autoritarni vladar Bjelorusije i Putinov bliski saveznik, Aleksandar Lukašenko, bio je uključen u pregovore o okončanju pobune tako što se dogovorio s Prigožinom i Putinom da ugosti Vagnerove trupe i Prigožina u Bjelorusiji.

Prigožin je od tada primijećen u Rusiji i za njega se sumnja da se kretao između dvije zemlje.

Nekoliko dana nakon Lukašenkove izjave, u Celu je počeo da se pojavljuje šatorski kamp.

Vagnerove trupe odigrale su ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pomažući pri zauzimanju glavnih dijelova grada Bahmuta nakon skoro 10 mjeseci intenzivnih borbi. Prigožin je rekao da je izgubio 20.000 ljudi tokom operacije Bahmut.

Bonus video: