Meloni sprovodi desničarsku politiku uz blažu retoriku

Kada se Meloni kandidovala za premijerku, kampanju je vodila oštrom retorikom o nacionalnom suverenitetu, "tradicionalnoj porodici" potpirujući i strah od migranata

2990 pregleda 1 komentar(a)
Meloni, Foto: REUTERS
Meloni, Foto: REUTERS

Krajnje desničarska Đorđa Meloni je oštru retoriku ublažila od septembra, kada je postala premijerka Italije, dok njena vlada i poslanici njene stranke "Fratelli d'Italia" (Braća Italije) sprovode najavljenu desničarsku politiku.

Meloni je ublažila zapaljivu retoriku koju slikovito opisuje njen uzvik na mitingu njenog desničarskog saveznika u Španiji: "Da prirodnim porodicama! Ne LGBT lobijima!".

S druge strane, njena vlada još ne dozvoljava da osobe istog pola budu u matičnim knjigama upisane kao roditelji svoje djece, a upravo je proširila ograničenja u vezi sa "surogat majčnistvom" i traži da se zabrani upotreba stranih riječi u vladinim dokumentima.

Kada se Meloni kandidovala za premijerku, kampanju je vodila oštrom retorikom o nacionalnom suverenitetu, "tradicionalnoj porodici" potpirujući i strah od migranata.

Žestina njene administracije dolazi do izražaja u politikama ministarstava i u zakonima koje guraju poslanici njene partije "Braća Italije" koja ima neofašističke korijene.

Meloni se sada drži iznad ideoloških sukoba kao što je to učinila ovog mjeseca kada je tokom obilježevanja godišnjice 1980. u bombaškom napadu u Bolonji, u kojem je poginulo 85 ljudi, ponovo otvoreno pitanje o ulozi neofašista.

U komemorativnom govoru, italijanski predsjednik Serđo Matarela je istakao da je "neofašistička matrica" napada utvrđena sudskim presudama, a Meloni u govoru nije ni pomenula ideološku pozadinu tog napada.

Umiješanost desničara u taj napad otvoreno je nekoliko dana kasnije negirao direktor komunikacija desničarskog gradonačelnika jedne oblasti Rima, koji je pobijedio na izborima uz podršku Meloni.

Gradonačelnik Lacia Frančesko Roka izjavio je da Meloni "nije bila srećna" zbog revizionističkih komentara jednog njegovog pomoćnika koji je simpatisao krajnju desnicu. Premijerka se nije oglasila, a pomoćnik je zadržao posao.

Meloni se tokom predizborne kampanje držala na distaci od diktature Benita Musolinija, izjavljujući da je "italijanska desnica prije nekoliko decenija predala fašizam istoriji".

S druge strane, ona ponosno brani simbol svoje partije, zeleno-bijelo-crveni plamen koji su posle Drugog svjetskog rata počeli da upotrebljavaju nostalgičari za Musolinijem u neofašističkom Italijanskom socijalnom pokretu. Partija "Braća Italije" ugradila je taj simbol u svoj amblem.

Tokom ideoloških trvenja koje je obnovila godišnjica napada u Bolonji, karikatura na naslovnoj stranici dnevnog lista "Koriere dela sera" prikazala je kako trobojni plamen prijeti da opeče Meloni.

Ipak u praksi ti sukobi ne utiču na premijerku. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su "Braća Italije" najpopularnija partija među građanima s pravom glasa, a ankete da ima blizu 30 odsto podrške. To je četiri procenta više od onoga što je dobila na izborima 2022.

Ostati iznad sukoba dio je strategije i stila Meloni, izjavila je profesorka političke teorije sa Univerziteta Kolumbija Nadia Urbinati.

"Za razliku od svog takođe desno orijentisanog koalicionog partnera, lidera Lige Matea Salvinija koji se svakodnevno oglašava, Meloni nije stalno svuda. Ona ne želi da ima takvu vrstu populističke aure", rekla je Urbinati, dodavši da premijerka ipak i dalje želi da državu oblikuje u skladu sa svojom ideologijom.

Urbinati je podsjetila da je jedan od prvih koraka vlade Meloni bio obračunavanje sa ilegalnim "rejv zabavama" i sličnim skupovima koje je definisala kao "oblike anarhije".

Taj potez jeste u duhu njene kampanje u kojoj se zalagala za odbranu takozvane tradicionalne porodice. Vlada je zatim odlučila da ograniči priznavanje roditeljskih prava samo na biološke roditelje u porodicama sa roditeljima istog pola.

Lokalne kancelarije Ministarstva unutrašnjih poslova naredile su gradskim vijećnicama da, kada istopolni parovi dobiju dijete, prestanu da automatski upisuju oba roditelja u matične knjige rođenih.

Prošlog mjeseca, donji dom Parlamenta je odobrio proširenje ograničenja na "surogat trudnoću". Predlog tog zakona je u suštini donio ono što Meloni nije uspjela kao opoziciona poslanica u prethodnom sazivu.

Bonus video: