Doživotna kazna ozloglašenom gangsteru iz ruske Sjeverne Osetije

Sud u Moskvi prošlog mjeseca je osudio 12 njegovih saradnika na kazne od 12 godina do doživotnog zatvora

8442 pregleda 1 komentar(a)
Gagijev, Foto: Printscreen/Youtube
Gagijev, Foto: Printscreen/Youtube

Ruski sud osudio je ozloglašenog gangstera ruske Republike Sjeverne Osetije Aslana Gagijeva, zvanog Džako, na doživotni zatvor zbog nekoliko ubistava.

Presudu je u četvrtak izrekao vojni sud u Rostovu na Donu nakon što je Gagijeva proglasio krivim za vođenje kriminalnog klana i organizovanje šest ubistava.

Sud u Moskvi prošlog mjeseca je osudio 12 njegovih saradnika na kazne od 12 godina do doživotnog zatvora.

Gagijeva je Austrija izručila Moskvi u junu 2018. nakon što je izgubio višegodišnju pravnu bitku.

Pobjegao je iz Rusije 2013. nakon optužbi da je vodio kriminalni klan, naređivao ubistva te se bavio trgovinom oružja i pronevjerom.

Rusija je optužila njegovu bandu za ubistvo 60 ljudi u Moskvi, Moskovskoj oblasti i Sjevernoj Osetiji između 2004. i 2014. godine, uključujući gradonačelnika grada Vladikavkaza u Sjevernoj Osetiji, kao i bivšeg zamjenika premijera te regije.

Ruski istražni komitet naveo je da je najmanje 24 člana bande osuđeno za zločine, a neki i na doživotnu kaznu zatvora.

Međunarodne potjernice raspisane su za sedam osoba za koje se sumnja da su članovi bande, dok je još sedam navodnih članova grupe ubijeno između 2010. i 2014. godine u, kako su istakli zvaničnici, obračunima rivalskih klanova.

Pod istragom je još 12 navodnih članova bande.

Aslan Gagijev uhapšen je na željezničkoj stanici u Beču u januaru 2015. prema međunarodnoj potjernici. Negirao je bilo kakvo krivično djelo, a svoje izručenje Rusiji opisao kao politički motivisano.

Bonus video: