Milanović u UN podržao BiH i pozvao na priznanje Kosova

Milanović je veliki dio svog govora posvetio pitanju održivog razvoja, naglasivši kako su se dosadašnji svjetski napori u tom smjeru pokazali "nedovoljnima"

5077 pregleda 8 komentar(a)
Milanović, Foto: BETAPHOTO/STA/Daniel Novakovic
Milanović, Foto: BETAPHOTO/STA/Daniel Novakovic

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozvao je u obraćanju Generalnoj skupštini UN na reformu Savjeta bezbjednosti UN, promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova i založio se za saradnju država na očuvanju planete.

"Svijet u kome danas živimo zahtjeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u riješavanju ozbiljnih globalnih kriza", rekao je Milanović u jučerašnjem govoru, naglasivši da se "mora očuvati uloga UN kao središta globalne saradnje", prenosi Hina.

Milanović je veliki dio svog govora posvetio pitanju održivog razvoja, naglasivši kako su se dosadašnji svjetski napori u tom smjeru pokazali "nedovoljnima".

Pozvao je na ulaganje u spriječavanje sukoba jer je ono "daleko isplativije od ulaganja" u njihovo zaustavljanje i naknadni oporavak.

Predsjednik je rekao da Hrvatska ostaje predana borbi protiv govora mržnje, uključujući antisemitizam, unaprijeđenju prava žena i djece, zaštiti manjina i ukidanju smrtne kazne.

Milanović je u Njujorku govorio o važnosti pitanja 1.806 nestalih tokom Domovinskog rata te o situaciji u susjedstvu na jugoistoku Evrope.

Istakao je da Hrvatska podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i pozdravlja odluku EU da joj dodijeli kandidatski status.

Naglasio je važnost izbornih reformi u toj zemlji kako bi svi konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim nivoima vlasti, što je ključno za buduću stabilnost BiH.

Izrazio je zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije pa pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice.

Bonus video: