Njemački AfD bi danas mogao dobiti svog prvog gradonačelnika većeg grada

Kandidat AfD-a u prvom krugu osvojio 42.1 odsto glasova, aktuelni gradonačelnik 23.7 odsto

8511 pregleda 6 komentar(a)
Nordhauzen (ilustracija), Foto: Shutterstock
Nordhauzen (ilustracija), Foto: Shutterstock

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ima dobre izglede da osvoji svoj prvi gradonačelnički mandat u većem gradu Nordhauzenu u centralnoj Njemačkoj, koji danas održava drugi izborni krug.

Gotovo 37.000 birača u nedjelju odlučuje o ishodu drugog kruga izbora u industrijskom i univerzitetskom gradu u Tirinškoj, prenosi Hina.

Kandidat AfD-a, 61-godišnji poduzetnik Jerg Profet, uživa bolji početni položaj nakon prvog kruga, gdje je osvojio 42.1 odsto glasova prije dvije sedmice. Profet se takmiči protiv trenutnog gradonačelnika, nezavisnog Kaja Buhmana, koji je u prvom krugu dobio 23.7 odsto glasova.

Alternativa za Njemačku je od kraja juna pobijedila na jednim okružnim izborima u Tirinškoj, te na izborima za načelnika malog grada Ragun-Jesnic s manje od 9.000 stanovnika u Saskoj-Anhalt.

Krajnje desni ekstremisti

Prvi izbori održani su u okrugu Zoneberg na jugu Tirinške, gdje je AfD-ov političar Robert Seselman izabran kao prvi AfD-ov okružni upravnik. Njegov izbor je izazvao rasprave i zabrinutost širom zemlje.

Savezna kancelarija za zaštitu ustava smatra AfD u Tirinškoj i njenog vođu Bjerna Hekea krajnje desnim ekstremistima te ih nadzire.

Nordhauzen je glavni grad istoimenog okruga na sjeveru Tirinške, a ima oko 42.000 stanovnika. Izlaznost je u prvom krugu iznosila 56.4 odsto.

Dosadašnji gradonačelnik Buhman strahuje da bi u slučaju pobjede AfD-ovog kandidata Nordhauzen mogao izgubiti imidž otvorenog i liberalnog grada. U njemu se nalazi visoka škola s mnogo studenata iz inostranstva, a i integracija izbjeglica je do sada tamo slovila kao uspješna.

Po anketama je AfD u Tirinškoj već duže vrijeme najjača politička opcija

Mnogim političarima AfD-a zamjera se istorijski relativizam i koketiranje s nacionalsocijalizmom, a neki od njih završili su i pred sudom zbog korišćenja simbola nacionalsocijalizma.

Ogranak AfD-a u Tirinškoj slovi kao izrazito ekstreman unutar same stranke te se već dvije godine nalazi na listi savezne Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka kao „nedvosmisleno ekstremno desna organizacija“. Na tom popisu su još neki pokrajinski ogranci stranke, kao i kompletna mladež AfD-a.

Uprkos tome se AfD u Tirinškoj već duže vrijeme u ispitivanjima javnog mnjenja etablirao kao najjača politička stranka.

Popularnost zahvaljujući nezadovoljstvu Šolcom

AfD je osnovan kao stranka kritičara zajedničke valute eura, ali se tokom migrantske krize, još u vrijeme vlasti kancelarke Angele Merkel i dolaska velikog izbjegličkog talasa, usmjerio na temu izbjeglica.

U podršci AfD-u prednjače pokrajine na istoku zemlje, u kojima je još uvijek prisutno nezadovoljstvo dosezima njemačkog ujedinjenja, odnosno i dalje prisutnim zaostajanjem za većinom zemlje.

Prema većini analiza stranka svoju trenutnu popularnost zahvaljuje nezadovoljstvu građana radom aktuelne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade Olafa Šolca.

Pritom se posebno kritikuje useljenička politika, prije svega velik broj izbjeglica koji pojačano stižu u Njemačku.

Bonus video: