Njemačka zabranila ekstremno desničarsku grupu koja je indoktrinirala djecu nacizmom

"Zabranjujemo sektaško, duboko rasističko udruženje", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer

4116 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih protesta desničara u Njemačkoj, Foto: Reuters
Sa jednog od prethodnih protesta desničara u Njemačkoj, Foto: Reuters

Njemačka vlada zabranila je ekstremno desničarsku, rasističku grupu, poznatu po indoktrinaciji djece, a rano jutros policija je pretresla više desetina domova njenih članova.

U saopštenju njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je zabranilo grupu Artemgemajnšaft, antidemokratsko udruženje sa oko 150 članova, uključujući i sve njegove podorganizacije Gafetzafen, Gilden, Frojndeskrajze i Familienverk.

"Zabranjujemo sektaško, duboko rasističko udruženje", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Dodala je da je to "još jedan težak udarac desničarskom ekstremizmu i onima koji do danas šire nacističke ideologije" i da je organizacija pokušala da indoktrinira njihovu djecu i mlade svojom antidemokratskom ideologijom.

"Grupa je svojim članovima dala uputstva kako da izaberu 'pravog supružnika' u okviru sjeverne i centralnoevropske 'ljudske vrste' kako bi prenijeli pravilan genetski sastav po rasističkoj ideologiji udruženja. Ljudi drugih porijekla su degradirani", navodi ministarstvo u svom saopštenju.

U ranim jutarnjim časovima njemačka policija je u 12 saveznih država, pretresla 26 stanova i 39 članova grupe.

Prošle nedjelje, njemačka vlada je zabranila neonacističku grupu Hamerskins Njemačka i izvršila pretres u domovima više desetina članova te grupe.

Bonus video: