Ukrajina o postepenom proširenju: Ne želimo da budemo članica EU drugog reda

"Želimo da budemo punopravna članica jer je Ukrajina danas jedinstvena zemlja... koja je platila ogromu cijenu što želi da bude članica EU", rekao je Šmigal

4533 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok se debata o proširenju Unije rasplamsava pred samit Evropske političke zajednice sljedeće nedelje u Granadi, ukrajinski premijer Denis Šmigal jasno kaže da Ukrajina ne želi da bude članica EU drugog reda.

Šmigal je to rekao dok zemlje EU razmatraju francusko-njemački predlog za postepeniji pristup proširenju EU.

On je za Politiko rekao da je cilj Kijeva "da postane punopravni kandidat za punopravno članstvo" u EU. Takođe je obećao da će svoju zemlju uvesti u Uniju u iduće dvije godine.

"Ulažemo maksimalne napore kako bi osigurali da Ukrajina postane punopravna članica EU. To je od kritične važnosti za sve Ukrajince", rekao je Šmigal, prenio je danas briselski portal.

Dalje je rekao da je Ukrajina ispunila svih sedam uslova Evropske komisije iz juna 2022. za prelazak u sljedeću fazu pristupnog procesa.

Šmigal je rekao da je ukrajinska vlada ove nedjelje usvojila rezoluciju koja uključuje priznavanje prava nacionalnih manjina. Posmatrači to vide kao nuđenje "maslinove grančice" Budimpešti koja je imala primjedbe na tretman etničkih Mađara u Ukrajini.

Evropska komisija treba do kraja oktobra da ocijeni napore Kijeva.

Premijer je takođe rekao da je Ukrajina u jedinstvenoj poziciji.

"Želimo da budemo punopravna članica jer je Ukrajina danas jedinstvena zemlja... koja je platila ogromu cijenu što želi da bude članica EU", rekao je Šmigal.

Kazao je i da više od 90 odsto Ukrajinaca želi da njihova zemlja bude punopravna članica Unije.

Bonus video: