Bivši ruski predsjednik obećao još osvajanja u Ukrajini

"Specijalna vojna operacija (u Ukrajini) će se nastaviti do potpunog uništenja nacističkog režima u Kijevu i oslobađanja prvobitno ruskih teritorija iz ruku neprijatelja"

3279 pregleda 10 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije, Foto: Shutterstock
Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije, Foto: Shutterstock

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je danas obećao da će Rusija zauzeti još teritorija u Ukrajini.

On je to rekao godinu dana poslije aneksije četiri ukrajinska regiona, koju je sadašnji predsjednik Vladimir Putin predstavio kao dostignuće projekta "Nova Rusija" za stvaranje ruske teritorije na jugu i istoku Ukrajine.

"Specijalna vojna operacija (u Ukrajini) će se nastaviti do potpunog uništenja nacističkog režima u Kijevu i oslobađanja prvobitno ruskih teritorija iz ruku neprijatelja", napisao je Medvedev na Telegramu.

"Pobjeda će biti naša. I još novih regiona će se pridružiti Rusiji", poručio je Medvedev koji je sada u Savjetu bezbjednosti Rusije revnosni pobornik ruskog napada na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u snimljenom govoru kojeg je danas emitovao Kremlj, obećao je "regeneraciju i društveno-ekonomski razvoj" pripojenih regiona Ukrajine.

"Braneći naše sugrađane u Donbasu i Novoj Rusiji, mi branimo samu Rusiju i borimo se za našu otadžbinu, suverenitet, za naše duhovne vrijednosti i naše jedinstvo", rekao je Putin koji je 30. septembar proglasio "Danom ujedinjenja".

Krajem septembra 2022, poslije organizovanja referenduma koji su Kijev i Zapad ocijenili kao nezakonit, Putin je odobrio aneksiju ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk na istoku, kao i regiona Zaporožja i Hersona na jugu Ukrajine.

To pripajanje ukrajinske teritorije Rusiji izazvalo je oštre osude ukrajinskih vlasti i njenih zapadnih saveznika.

Međutim, Rusija samo djelimično kontroliše te regione i izložena je kontraofanzivi Ukrajine koja nastoji da ih oslobodi.

Bonus video: