Kijev vjeruje u podršku SAD, a za sud o Ficu je prerano

Evropski šefovi diplomatije sastankom u Kijevu pokušavaju da demonstriraju podršku u trenutku kada je u Slovačkoj pobijedio proruski kandidat, a Kongres SAD iz zakona izostavio pomoć Ukrajini

11332 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Šefovi diplomatija Evropske unije okupili su se juče u Kijevu na prvom sastanku koji je ikada održan izvan bloka, u naporu da demonstriraju podršku nakon što je proruski kandidat pobijedio na izborima u Slovačkoj, a američki Kongres izostavio ratnu pomoć Ukrajini iz zakona o potrošnji.

Kijev je, kako prenosi Rojters, odbacio bojazni sa obje strane Atlantika, naročito mogućnost da glasanje u Kongresu SAD, kojim je isključena pomoć Ukrajini iz vanrednog zakona za sprečavanje finansijske blokade, predstavlja dublju promjenu politike.

“Ne smatramo da je američka podrška uzdrmana... jer Sjedinjene Države shvataju da su ulozi u Ukrajini mnogo veći od same Ukrajine”, kazao je ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba prilikom susreta sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Borelom.

Borel i Kuleba
foto: REUTERS

Što se tiče izborne pobjede proruskog slovačkog bivšeg premijera Roberta Fica, Kuleba je kazao da je “prerano suditi” o uticaju na tamošnju politiku, ističući da novi lider i dalje treba da formira koaliciju.

Borel je jučerašnji sastanak u Kijevu okarakterisao kao istorijski dok su se ministri fotografisali ispred EU zastava u ratom zahvaćenoj prijestonici Ukrajine, prenijela je britanska agencija.

Sastanak se održava u nezgodnom trenutku za zapadnu alijansu koja podržava Kijev. Ljeto je pri kraju nakon što je ukrajinska vojna kontraofanziva bila sporija od očekivanog, bez većih uspjeha kojima su se zapadni lideri nadali prije nego što jesenje blato umrlja donirane tenkove.

“Uvjeren sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet u stanju da pobijede u ovom sukobu. Ali, naša pobjeda direktno zavisi od naše saradnje sa vama”, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju ministrima.

Borel je na konferenciji sa Kulebom kazao da EU ostaje jedinstvena u podršci Ukrajini i da je predložio EU paket za Kijev u vrijednosti od pet milijerdi eura za 2024. godinu za koji se nada da će do tada biti dogovoren.

Kuleba je kazao da bi i Ukrajini i EU bilo od pomoći kada bi se dodatno razjasnili pravni aspekti transfera ruske imovine koja je zamrznuta na zapadu u svrhu napora za rekonstrukciju Ukrajine.

Njemačka šefica diplomatije Analena Berbok pozvala je na pripremu Ukrajine za predstojeću zimu, uključujući i kroz vazdušnu odbranu i garantovane energetske zalihe, nakon što je Rusija prošle godine bombardovala energetsku infrastrukturu u Ukrajini.

“Prošle zime, svjedočili smo brutalnom načinu na koji ruski predsjednik vodi ovaj rat”, kazala je Berbokova. “Moramo to zajedno spriječiti svim raspoloživim sredstvima”.

Kijev EU
foto: REUTERS

Moskva je glasanje u američkom Kongresu protumačila kao znak sve većih podjela na Zapadu, mada je Kremlj saopštio da očekuje da Vašington nastavi da podržava Kijev.

Izostavljanje pomoći Ukrajini je “privremeni fenomen. Amerika će nastaviti svoje učešće u ovom konfliktu, zapravo direkno učešće”, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Međutim, u više navrata smo kazali da će sudeći prema našim prognozama umor od ovog konflikta, umor od potpuno apsurdnog sponzorstva režima u Kijevu, rasti u raznim zemljama uključujući i SAD”.

Izbori predstoje u nekoliko zapadnih država, prije svega sljedeće godine u SAD gdje je bivši predsjednik Donald Tramp favorit za republikansku nominaciju. Nekoliko istaknutih desničarskih Trampovih pristalica u Kongresu poziva na prekid pomoći Ukrajini.

Republikanci već kontrolišu Predstavnički dom. Mada većina republikanskih poslanika i dalje podržava Kijev, predsjednik Predstavničkog doma Kevin Mekarti je bio primoran da se osloni na demokrate kako bi spriječio finansijsku blokadu vlade i možda bi morao da se osloni na njih i za podršku svakom zakonu za finansiranje Ukrajine, ističe Rojters.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena saopštila je da očekuje da će Predstavnički dom usvojiti mjeru za održavanje pomoći Ukrajine. Bajden je u nedjelju tražio od republikanaca u Kongresu da podrže pomoć, rekavši da mu je dosta političkog cjenkanja koje je zamalo izazvalo blokadu vlade.

Kuleba je kazao da je Ukrajina imala “veoma temeljan razgovor sa obje strane u Kongresu - sa republikancima i demokratama” i da očekuje nastavak pomoći.

U Evropi, proruski bivši premijer Fico osvojio je najviše glasova na izborima u Slovačkoj u nedjelju i juče mu je povjeren mandat da formira vladu. Tokom kampanje je pozivao da “nijedan metak” iz slovačkih rezervi ne bude poslat Ukrajini.

“Ne mijenjamo stav da smo spremni da pomognemo Ukrajini na humanitarni način”, kazao je Fico na konferenciji za novinare nakon njegove pobjede. “Spremni smo da pomognemo u rekonstrukciji države, ali znate naše mišljenje povodom naoružavanja Ukrajine”.

Fico ima dvije nedjelje da formira vladu. Da bi to učinio, on mora da osnuje koaliciju sa makar jednom strankom koja javno ne dijeli njegov stav prema Ukrajini.

Peskov je juče stao u odbranu Fica rekavši da je “apsurdno” da političari koji podržavaju nacionalne interese njihove zemlje budu označeni kao “proruski”.

Slovačka, NATO članica koja se malim dijelom graniči sa Ukrajinom primila je izbjeglice i za vrijeme odlazeće vlade poslala značajne zalihe oružja, a među prvima je poslala borbene avione.

Mada je kao opozicionar forsirao antizapadne stavove, analitičari ističu da Fico može da bude pragmatičan kao što se pokazalo dok je bio premijer i uveo Slovačku u eurozonu i izbjegao velike političke sukobe.

Veliki politički preokret ili krah podrške Ukrajini u centralnoj Evropi je, prema ocjenama analitičara, malo vjerovatan.

Bonus video: