Kadirov za odlaganje izbora ili Putina kao jedinog kandidata

Ruski ustav predviđa mogućnost otkazivanja izbora ako se proglasi vanredno stanje

6121 pregleda 4 komentar(a)
Putin i Kadirov, Foto: Screenshot/Youtube
Putin i Kadirov, Foto: Screenshot/Youtube

Ramzan Kadirov, čelnik ruske regije Čečenije i blizak saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je da bi predsjedničke izbore koji bi se trebali održati u martu 2024. godine trebalo ili odložiti zbog rata u Ukrajini ili ograničiti na Putina.

"Sasvim je očigledno da će događaj tako velikih razmjera iskoristiti i koristiti za provokacije od strane mnogih neprijateljskih zemalja, uključujući i cijeli kolektivni Zapad. Naši neprijatelji pokušaće da uzdrmaju situaciju unutar države", napisao je Kadirov na Telegramu.

Ruski ustav predviđa mogućnost otkazivanja izbora ako se proglasi vanredno stanje.

Ratno stanje sada je proglašeno na teritorijama koje je Rusija okupirala u ukrajinskim regijama Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Rusija ne kontroliše u potpunosti teritorije ovih regija, ali sve te teritorije smatra ruskim s pravima pojedinih subjekata Ruske Federacije.

Uprkos vanrednom stanju na okupiranim područjima, ruske su vlasti ovdje održale takozvane "izbore" za zakonodavne skupštine.

Vladimir Putin je na vlasti u Rusiji od 2000. godine. U 2000-ima dva puta je biran za predsjednika: 2000. i 2004. godine. Tada je predsjednički mandat u Rusiji bio četiri godine.

Godine 2008. došlo je do rotacije Putina i dotadašnjeg šefa vlade. Dmitrij Medvedev je postao predsjednik, a Putin je preuzeo mjesto šefa vlade.

Godine 2012. Putin se kandidovao za treći mandat: iste je godine predsjednički mandat povećan s četiri na šest godina.

Četvrti put je postao predsjednik 2018. godine.

U ljeto 2020. Rusija je usvojila amandmane na Ustav koji će Putinu omogućiti da se ponovno kandiduje za šefa države i ostane na vlasti do 2036. godine.

Bonus video: