Stoltenberg: Stvarni rizik da Rusija upotrijebi nuklearno oružje i dalje je nizak

Stoltenberg je objasnio da Rusija shvata besmislenost pokretanja nuklearnog rata

12240 pregleda 5 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je i pored retorike Moskve, stvarni rizik da Rusija upotrijebi nuklearno oružje i "dalje nizak".

On je u intervjuu za njemački list Velt am zontag rekao da su prijetnje Moskve u vezi sa upotrebom taktičkog nuklearnog oružja "potpuno neodgovorne".

Stoltenberg je objasnio da Rusija shvata besmislenost pokretanja nuklearnog rata.

Dodao je da "nuklearni rat nikada ne može dobiti i da ga nikada ne treba pokretati".

Govoreći o očekivanju pojačanih napada Rusije na energetsku infrastrukturu Ukrajine tokom zimskih mjeseci, Stoltenberg je istakao važnost sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu života Ukrajinaca.

Govoreći o političkim dešavanjima u istočnoj Evropi, Stoltenberg je ocijenio da su i pored nedavnih izbora u Poljskoj i napora za formiranje vlade u Slovačkoj te dvije države podržavaju Ukrajinu.

On je dodao da Poljska i Slovačka pružaju Kijevu ključnu vojnu opremu, uključujući borbene avione i da će, bez obzira na buduće vlade u Bratislavi i Varšavi, NATO saveznici nastaviti da zajedno podržavaju Ukrajinu.

Stoltenberg je izjavio i da su snage NATO-a spremne da održe mir na Kosovu i da "neće dozvoliti povratak nasilju koje je zahvatilo region 1990-ih godina".

Stoltenberg je istakao značaj diplomatskih napora u rješavanju kosovskog pitanja.

On je pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima uz pomoć EU, ističući da je taj put jedino održivo sredstvo za postizanje trajnog mira u regionu.

"Želim jasno da stavim do znanja da su snage NATO-a spremne da očuvaju mir na Kosovu", rekao je Stoltenberg i dodao da je duboko zabrinut zbog sadašnje situacije.

Naglasio je posvećenost NATO-a održavanju mira i bezbjednosti u regionu.

Bonus video: