Predao se čovjek koji je u centru Varšave prijetio bombom

Portparol policije je kazao da tom čovjeku prijeti stroga kazna s obzirom na to koliko je policajaca od jutra bilo angažovano, na terenu je bila i vatrogasna straža i deminersko vozilo

9793 pregleda 1 komentar(a)
Policajci rade u blizini mjesta za koje se sumnja da postoji opasnost od bombe na trgu Pilsudski, Foto: Reuters
Policajci rade u blizini mjesta za koje se sumnja da postoji opasnost od bombe na trgu Pilsudski, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2023. 16:37h

Policiji se predao čovjek koji je satima stojao na vrhu Spomenika žrtvama avionske nesreće kod Smolenska na Trgu Pilsudskog u Varšavi uz prijetnje da će sebe i sve okolo raznijeti bombom.

"Pregovori su urodili plodom. Muškarac je sišao i policija ga je sputala i uhapsila. Teren oko Trga Pilsudskog i dalje je zatvoren za saobraćaj", kazao je medijima portparol varšavske policije Silvester Marčak.

Policija je odbila da saopšti ko je taj čovjek, ni da li je Poljak i zašto se dan pred redovne parlamentarne izbore popeo na spomenik u obliku visokih crnih stepenica koje kroz krošnje drveća "idu u nebo".

Nije rečeno ni da li je uopšte imao bombu kojom je prijetio.

"Sve je počelo oko 10 sati. Tada su policajci primijetili muškarca kako trči po stepenicama spomenika. Prišli su, ali su prenijeli da je on velika prijetnja za bezbjednosti ljudi na trgu. Otuda brza i dobra odluka policije da evakuiše trg i okolinu", kazao je Marčak.

Portparol policije je kazao da tom čovjeku prijeti stroga kazna s obzirom na to koliko je policajaca od jutra bilo angažovano, na terenu je bila i vatrogasna straža i deminersko vozilo.

Spomenik žrtvama Smolenska, kojim je Poljska odala poštu poginulima u avionskoj nesreći 10. aprila 2010. godine kada je u pokušaju slijetanja na vojni aerodrom u Smolensku u Rusiji poginulo 96 članova posade i putnika, članova visoke vojne i državne delegacije na čelu sa predsjednikom Poljske Lehom Kačinjskim, kao da privlači izgrede.

Svakog mjeseca na dan tragedije i na svaku godišnjicu tu polažu vijence i pale svijeće brat blizanac poginulog predsjednika, vicepremijer Jaroslav Kačinjski i zvaničnici vladajuće stranke Pravo i Pravda.

Svakog mjeseca tu su i demonstranti da protestuju što Kačinjski i njegova stranka svojataju tu veliku nacionalnu tragediju kao da u padu aviona nisu poginuli i predstavnici opozicije sa svih strana političkog spektra.

"Leteća brigada opozicije" - kako sebe nazivaju aktivisti koji redovno demonstriraju kod spomenika, distancirala su se od današnjeg izgreda.

"To nema nikakve veze sa nama, nikada nismo imali terorističke namjere", kazali su aktivisti poljskom informativnom portalu Onet.pl.

Da to nije on ko stoji na spomeniku morao je na društvenoj mreži X da demantuje i varšavski preduzetnik Zbignjev Kosma koji svakog 10. u mjesecu polaže na spomenik vijenac sa cjeduljom na kojoj piše: "U znak sjećanja na 95 žrtava Leha Kačinjskog koji je ignorišući sve procedure naredio pilotima da slete u Smolensk u ekstremno teškim uslovima. Počivajte u miru. Poljski narod. STOP kreiranju lažnih heroja".

Ovog mjeseca prvi put se desilo da prije dolaska delegacije da položi vijence taj vijenac s ceduljom nije uklonila policija. Brat-blizanac poginulog predsjednika, Jaroslav Kačinjski, otkinuo je bijesno cjedulju s vijenca i insistirao, iako na to nema pravo, da mu policajci daju lične podatke demonstranata koje su po običaju legitimisali.

Bonus video: