Berbok: I proširenje i duboke reforme EU su geostrateška nužnost

Ministarka je ocijenila da EU upravo u svjetlu ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku kroz duboke političke reforme mora da obezbijedi održivost i za budućnost, prenijele su agencije

1798 pregleda 0 komentar(a)
Berbok, Foto: REUTERS
Berbok, Foto: REUTERS

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je proširenje Evropske unije geostrateška nužnost, da ona mora da bude proširena i da je to posljedica ruskog napada na Ukrajinu.

"Međutim, proširena EU će biti jača samo ako učinimo ono što odavno oklijevamo da učinimo - da preispitamo i ponovo razmislimo o načinu kako naša Unija funkcioniše", rekla je Berbok na otvaranju Konferencije o Evropi u ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu.

Ministarka je ocijenila da EU upravo u svjetlu ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku kroz duboke političke reforme mora da obezbijedi održivost i za budućnost, prenijele su agencije.

"Upravo sada potrebna nam je snaga da se odupremo tim kriznim vrtlozima", rekla je šefica njemačke diplomatije na konferenciji, na kojoj je učestvovao veći broj evropskih ministara spoljnih poslova, za evropska pitanja i za proširenje.

Evropska unija, prema njenim riječima, treba da napravi agendu, koju će realizovati u mandatu novog saziva Evropskog parlamenta, poslije evropskih izbora u junu naredne godine.

Berbok je istakla da je jedinstvenim odgovorom na ruski napad na Ukrajinu EU postigla ogromnu spoljnopolitičku stvar. Ujedno je, međutim, ocijenila i da je od početka krize na Bliskom istoku u EU bilo različitih viđenja i uloga, a da Unija može da se dokaže samo ako je jedinstvena.

"Zato u ovom vremenu veliko evropsko pitanje ne glasi da li, već kako bi Uniju mogli snažnije da pozicioniramo", rekla je Berbok.

Ona je izrazila i snažnu podršku početku pregovora sa Ukrajinom, o čemu na samitu 14. i 15. decembra treba da donesu odluku lideri EU.

Njemački mediji ranije su najavili da će skupu prisustvovati ukrajinski ministar poslova Dmitro Kuleba i šef turske diplomatije Hakan Fidan.

"Želimo da vidimo Ukrajinu kao članicu EU", rekla je Berbok.

"EU mora da bude proširena. To je geopolitička posljedica ruske agresije na Ukrajinu", dodala je ministarka.

"Vjerujem da će Evropski savjet u decembru poslati takav signal", dodala je Berbok.

Konferencija "Veća, snažnija Unija - učiniti EU spremnom za proširenje, a buduće članice spremnim za pristupanje" organizovana je u tijesnoj koordinaciji sa španskim predsjedavanjem EU, navelo je njemačko ministarstvo.

Poslije uvodnog govora Analene Berbok, na koferenciji koja im radni karakter, učesnici su razmotrili unutrašnje reforme koje treba da učine EU sposobnijom za globalno djelovanje. Tema su bili i reformski napori zemalja koje teže ulasku u EU.

"Proširenje može biti uspješno samo ako i proširena EU iz tog procesa izađe ojačana", navelo je njemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Bonus video: