Rusija priznala da su ukrajinski vojnici zauzeli položaje na okupiranoj obali Dnjepra

Ruski i ukrajinski vojni blogeri i stručnjaci koji su analizirali dostupne obavještajne izvore kažu da je ukrajinska vojska od kraja oktobra uspjela da učvrsti nekoliko položaja na okupiranoj strani Dnjepra, posebno u selu Krinki, u južnoj oblasti Hersona

5500 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Černihiva u Ukrajini, 15. novembra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Černihiva u Ukrajini, 15. novembra 2023. godine, Foto: Reuters

Ukrajina je uspjela da zauzme položaje na obali rijeke Dnjepar pod ruskom kontrolom, na jugu zemlje, priznao je danas šef lokalnih vlasti koje je postavila Rusija, ali i dodao da su ukrajinski vojnici prošli "kroz pakao" koji im je priredila ruska vojska.

Ukoliko ukrajinska vojska uspije da probije ruske linije u tom sektoru, to bi bio veliki uspjeh pošto njena kontraofanziva od juna nije donijela bitnije rezultate.

"Otprilike jedna i po četa, podijeljena u manje grupe, nalazi se na dijelu koji ide od željezničkog mosta do sela Krinki" napisao je na Telegramu Vladimir Saldo, vođa okupiranog dijela oblasti Hersona, prvi ruski zvaničnik koji je priznao da su ukrajinske snage uspele da pređu Dnjepar u toj zoni.

Po vojnom rječniku ruske novinske agencije Tass četa može imati od nekoliko desetina do više od 200 vojnika.

Saldo je nastojao da umanji značaj tog ukrajinskog napredovanja navodeći da su ruska pojačanja poslata i da su ukrajinske snage pod jakom vatrom.

"Sada su raspoređene dodatne (ruske) snage. Neprijatelj je blokiran u mjestu Krinki u paklu od vatre - bombi, raketa, termobaričnog oružja, artiljerije, dronova koji padaju na njih", rekao je on preko Telegrama.

Po njegovim riječima Ukrajinci su pretpjeli znatne gubitke. Nije naveo gubitke ruske strane.

Ruski i ukrajinski vojni blogeri i stručnjaci koji su analizirali dostupne obavještajne izvore kažu da je ukrajinska vojska od kraja oktobra uspjela da učvrsti nekoliko položaja na okupiranoj strani Dnjepra, posebno u selu Krinki, u južnoj oblasti Hersona.

Ako Ukrajina uspije da učvrsti i proširi svoje položaje u toj zoni, mogla bi da se nada prodoru, pošto je Dnjepar linija fronta na jugu Ukrajine još od novembra 2022. godine, kada su se Rusi povukli iz grada Hersona.

Kijev ne govori o svojim operacijama u toj zoni, a Moskva nije do sada komentrisala situaciju u tom sektoru.

Bonus video: