Ukrajina otpustila dva zvaničnika za sajber bezbjednost, tužioci najavili istragu o pronevjeri

Ukrajinu potresaju korupcionaški skandali, a nedavno je otpušteno šest pomoćnika ministra odbrane

3310 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajina je danas otpustila svoja dva najviša civilna zvaničnika za sajber bezbjednost pošto su tužioci najavili istragu o pronevjeri u vezi sa nabavkom softvera u period od 2020. do 2022. godine u koju je navodno bio umiješan šef nacionalne obavještajne službe. Među otpuštenima je i Viktor Žora, poznat na međunarodnom planu kao simbol ukrajinske odbrane od neprekidnih hakerskih napada iz Rusije.

Sa Žorom je otpušten njegov šef Jurij Ščihol, šef Državne službe za specijalne komunikacije i informatičku zaštitu, objavio je na Telegramu visoki funkcioner ukrajinske vlade Taras Melničuk.

Ni Žora ni Ščihol se ne pominju imenom u saopštenju Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije, u kojem se navodi da su među osumnjičenima šef državne obavještajne službe i njegov zamjenik, kao i „generalni direktor i jedan zaposleni u jednom državnom preduzeću“, i da je Služba za specijalne komunikacije uključena u koruptivnu šemu.

Ukrajinu potresaju korupcionaški skandali, a nedavno je otpušteno šest pomoćnika ministra odbrane.

Reforme državne uprave i hvatanje u koštac sa široko rasprostranjenom korupcijom, koja je postojala u Ukrajini i pre ruske invazije, ključni su uslov za dobijanje članstva u Evropskoj uniji i NATO-u.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izabran na funkciju 2019. godine jer je obećano da će se izboriti sa korupcijom, i njegovi saradnici prikazali su nedavna otpuštanja najviših zvaničnika, naročito bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Ivana Bakanova, kao dokaz njihovih napora da se obećano ispuni. Bakanov je otpušten u julu 2022.

Učesnici u toj šemi su navodno uzeli 62 miliona ukrajinskih grivnji (oko 1,7 miliona dolara) kroz ugovor bez sprovedenih javnih nabavki, naduvavanjem cijene softvera i usluga kupljenih iz inostranstva, saopštio je biro za borbu protiv korupcije.

Naziv pribavljenog softvera nije objavljen.

Državna služba za specijalne komunikacije i informatičku zaštitu saopštila je da su sve nabavke bile u skladu sa zakonom, a vlasti se pozivaju da se uzdrže od upiranja prstom u pojedince dok se istraga ne završi.

Žora je rekao za Asošijeted pres da nema šta da doda tom saopštenju.

On je predstavljao Ukrajinu na velikim konferencijama u Vašingtonu i evropskim prijestonicama.

„Ukrajina trenutno državi ‘masterklas’ iz odbrane. Viktor Žora vodi tu odbranu“, rekao je Džon Hultkvist iz firme za sajber bezbjednost Mandiant predstavljajući ukrajinskog stručnjaka na svojoj konferenciji Sajbervarkon u SAD, ovog mjeseca.

U septembru je Žora rekao novinarima da su ruski hakeri posljednjih mjeseci posebno zainteresovani za krađu podataka iz agencija uključenih u istrage o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.Džon Hultkvist

Bonus video: