Njemačka dodatno relaksira pravila o legalizaciji marihuane

Punoljetni od 18 i više godina će moći da posjeduju određenu količnu, a privatno da gaje najviše tri biljke. U kanabis klubovima, članovima će se dozvoliti da zajedno uzgajaju drogu i međusobno je razmjenjuju

5874 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemačka vlada željela je legalizaciju kanabisa na prelazu iz ove u narednu godinu, ali plan je sada malo odložen. Istovremeno se propisi o marihuani dodatno relaksiraju, na insistiranje Zelenih - jedne od tri vladajuće stranke.

Dozvoljena količina posjedovanja osušene biljke iz sopstvene bašte sada se povećava sa 25 na 50 grama, prema riječima političarke Zelenih zadužene za zdravstvo Kirsten Kapert-Gonter.

Obavezno odstojanje za konzumaciju kanabisa od vrtića, igrališta za djecu i škola smanjuje se sa 200 na 100 metara.

"U pregovorima smo uspjeli da nađemo izvodljiva pravila koja će štititi mlade i zdravlje i dekriminalizovati konzumaciju za odrasle", rekla je Kapert-Gonterova.

Ako se žele alternative crnom tržištu, dodala je, birokratske prepreke ne smiju da budu suviše visoke.

Krivične odredbe se, prema njenim riječima, isto relaksiraju tako da ako se malo prekorače granice posjedovanja, nema neposredne opasnosti od krivične odgovornosti.

Isprva je krivična odgovornost bila u planu ako se prekorači količina od 25 grama. Sada će količine između 25 i 30 grama u javnom i između 50 i 60 grama u privatnom prostoru da se tretiraju kao prekršaj.

Kada se te granice prekorače, prekršioci dolaze pod udar krivičnog prava.

Moguće globe takođe treba da se smanje sa maksimalnih 100.000 na najviše 30.000 eura.

Graničnu vrijednost THC-a koja će biti dozvoljena učesnicima u saobraćaju treba da odrede stručnjaci nadležnog ministarstva do kraja marta. THC je glavni sastojak marihuane sa opojnim dejstvom.

Vladajuće stranke su se na legalizaciju kanabisa obavezale koalicionim sporazumom, a o zakonu se raspravlja već dugo.

Prvobitni plan da se kanabis prodaje u licenciranim prodavnicama isprva neće da se primjenjuje. Prvi korak će biti precrtavanje marihuane sa liste zabranjenih supstanci.

Punoljetni od 18 i više godina će moći da posjeduju određenu količnu, a privatno da gaje najviše tri biljke. U kanabis klubovima, članovima će se dozvoliti da zajedno uzgajaju drogu i međusobno je razmjenjuju.

Iako je legalizacija trebalo da stupi na snagu odmah na početku 2024, ministar zdravstva Karl Lauterbah je nedavno rekao da to ipak nije izvodljivo.

Sada se primjena očekuje početkom sledeće godine.

Bonus video: