Ukrajina poziva na smanjenje potrošnje struje zbog oštećene termoelektrane

"Vlada i firme iz energetskog sektora pozivaju sve da smanje potrošnju struje posebno od 9.00 do 19.00 sati", napisao je premijer te zemlje

2540 pregleda 0 komentar(a)
Šmihal, Foto: Reuters
Šmihal, Foto: Reuters

Ukrajinske vlasti pozvale su danas na smanjenje potrošnje struje poslije napada na jednu termoelektranu u blizini fronta, u prvom pozivu tog tipa pred dolazak zime i zbog prijetnji od novih ruskih napada.

"Poslijepodne 7. decembra neprijatelj je pogodio termocentralu u zoni linije fronta", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, ne navodeći preciznu lokaciju elektrane.

Kako se dodaje oprema je "teško oštećena" i dvije električne jedinice su prekinule rad.

Navodi se da obzirom da je prekinut rad te dvije jedinice, uz pad spoljne temperature može doći do privremenih nestašica struje u mreži.

Ministarstvo je pozvalo potrošače da koriste struju mudro i štedljivo.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je nestašica vezana za pad temperature, hitne poravke i ograničen rad solarnih elektrana zbog oblačnog vremena.

"Vlada i firme iz energetskog sektora pozivaju sve da smanje potrošnju struje posebno od 9.00 do 19.00 sati", napisao je premijer.

On je preporučio Ukrajincima da ne uključuju istovremeno uređaje koji troše mnogo energije, da odlože pranje veša u mašinama za noć, kao i da smanje reklamno osvjetljenje u trgovinama.

"Sve bi to moglo da nam pomogne da izbjegnemo uvođenje restrikcija", dodao je on.

Rusija je prošle zime sprovela kampanju ciljanih bombardovanja energetske infrastrukture Ukrajine, sa ciljem da natjera stanovništvo i vlasti da popuste.

Bonus video: