Putin posjetio brodogradilište, prisustvovao puštanju u rad nuklearnih podmornica

Putin je u brodogradilištu obećao da će sprovesti planove za modernizaciju ruske mornarice

6974 pregleda 1 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin otputovao je danas u brodogradilište na sjeverozapadu te zemlje kako bi prisustvovao puštanju u rad novih nuklearnih podmornica - što je posjeta kojom se pokazuje ruska nuklearnu moć usred borbi u Ukrajini.

Putinov put u brodogradilište Sevmaš u Sjeverodvinsku u oblasti Arhangelsk dolazi tri dana nakon što je izjavio da namjerava da se kandiduje za još jedan šestogodišnji mandat.

Svoju odluku da se kandiduje na predsjedničkim izborima 17. marta, na kojima je gotovo sigurno da će pobijediti, Putin je prvo iskazao u razgovoru sa vojnicima koji su se borili u Ukrajini, a nakon poslije ceremonije dodjele nagrada u Kremlju.

Današnja posjeta Sevmašu, gdje je Putin nadgledao podizanje zastave mornarice na dvijema nuklearnim podmornicama - "Krasnojarsk" i novoizgrađenoj "Car Aleksandar III", takođe je, čini se, u službi naglašavanja njegove usredsređenosti na jačanje ruskih nuklearnih snaga usred tenzija sa SAD i drugim saveznicima u NATO-u u vezi sa ratom u Ukrajini.

Putin je u brodogradilištu obećao da će sprovesti planove za modernizaciju ruske mornarice.

"Car Aleksandar III" je sedma podmornica na atomski pogon klase Borej koja je ušla u službu ruske ratne mornarice. Svaka od njih nosi 16 interkontinentalnih balističkih raketa tipa Bulava sa nuklearnim bojevim glavama.

Putin je rekao da su u izgradnji još tri takve podmornice. One su dio ruske nuklearne trijade, koja uključuje nuklearne rakete na kopnu i strateške bombardere sa nuklearnim oružjem.

Krasnojarsk je podmornica na nuklearni pogon novog tipa Jasen. Naoružana je krstarećim projektilima i torpedima, služi za lov na neprijateljske podmornice, a može i da napada kopnene ciljeve.

Putin je rekao da se gradi još pet podmornica klase Jasen.

Putin je u Sevmašu posjetio i fregatu "Admiral Kasatonov" u sastavu Sjeverne flote Rusije. To je jedan od najnaprednijih brodova ruske mornarice i naoružan je novim hipersoničnim krstarećim raketama "Cirkon".

Bonus video: