Frederik Deseti novi kralj Danske

Nešto prije proglašenja novog suverena, njegova majka, koja je vladala 52 godine, potpisala je akt o abdikaciji u prisustvu vlade

9367 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Frederika Desetog danas je pozdravila velika masa građana u Kopenhagenu, gdje je postao novi kralj Danske poslije abdikacije majke, kraljice Margrete Druge.

"Danas je nedjelja, 14. januar 2024. Njeno Veličanstvo Kraljica Margrete Druga je abdicirala. Živjelo Njegovo Veličanstvo Kralj Frederik Deseti", izjavila je danska premijerka Mete Frederiksen na balkonu palate Kristijansborg, pred oko 100.000 ljudi.

Novom kralju u vojnoj uniformi i njegovoj porodici dugo su aplaudirali.

"Nadam se da ću biti kralj ujedinjenja za budućnost. To je odgovornost koju preuzimam sa poštovanjem, ponosom i puno radosti", rekao je Frederik Deseti, koji ima 55 godina.

Prije nego što je napustio balkon, monarh je poljubio svoju ženu, kraljicu Mari, elegantno obučenu u bijelu haljinu. Mari, porijeklom iz Australije, prva je kraljica u Danskoj, koja nije plemićkog porijekla.

Nešto prije proglašenja novog suverena, njegova majka, koja je vladala 52 godine, potpisala je akt o abdikaciji u prisustvu vlade.

Današnji protokol u velikoj mjeri odražava dansku tradiciju sukcesije prestola. Nijedan strani zvaničnik nije pozvan, kralj ne nosi krunu i ne penje se na presto.

U Danskoj je uloga monarha, šefa države, uglavnom reprezentativna i ceremonijalna. Međutim, on potpisuje zakone i formalno predsjedava konstituisanjem vlade sa kojom se sastaje u redovnim terminima.

Bonus video: