Francuska i Njemačka će podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno"

Odlučan stav Pariza i Berlina stiže u trenutku kada je zvanični Kijev zabrinut, jer neki evropski i američki saveznici sve više oklijevaju da šalju dodatnu pomoć za borbu protiv ruske invazije

2771 pregleda 3 komentar(a)
Sa vojnog treninga za civile kod Kijeva, Foto: Reuters
Sa vojnog treninga za civile kod Kijeva, Foto: Reuters

Novi šef francuske diplomatije Stefan Sežurne i njegova nemačka koleginica Analena Berbok potvrdili su danas da podržavaju Ukrajinu i da će se to nastaviti "koliko god bude potrebno", u suočavanju te države sa ruskom invazijom.

"Potpuno smo saglasni da treba da podržavamo Ukrajince onoliko dugo koliko je to potrebno", rekao je Sežurne novinarima tokom svoje prve posjete Berlinu u svojstvu ministra spoljnih poslova.

Prema njegovim riječima, na evropskom nivou treba da se organizuju inicijative za Ukrajinu, usaglašene sa evropskim vrijednostima i interesima.

Berbok je ponovila da treba da ostati "na strani Ukrajine koliko god je potrebno, odnosno dok se Rusija ne povuče sa ukrajinske teritorije".

Ruski predsjednik Vladimir Putin se "ne zaustavlja" u ovom ratu, "on ne želi da stane", rekla je njemačka ministarka.

Odlučan stav Pariza i Berlina stiže u trenutku kada je zvanični Kijev zabrinut, jer neki evropski i američki saveznici sve više oklijevaju da šalju dodatnu pomoć za borbu protiv ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je rekao da "oklijevanje partnera u slanju finansijske i vojne pomoći Ukrajini samo povećava hrabrost i snagu Rusije".

Bonus video: