Fico tvrdi da nema rata u Kijevu i da se život u tom gradu odvija "potpuno normalno"

Fico, koji je preuzeo vlast u oktobru i zaokrenuo smjer slovačke spoljne politike kako bi stao na kraj vojnoj podršci Ukrajini, govorio je na pres-konferenciji na istoku Slovačke, piše Rojters

9191 pregleda 48 reakcija 10 komentar(a)
Fico, Foto: Reuters
Fico, Foto: Reuters

Premijer Slovačke Robert Fico u utorak je naveo da se život u ukrajinskoj metropoli odvija "potpuno normalno" i da nema rata, dan prije svog prvog sastanka sa ukrajinskim premijerom i samo nekoliko sati nakon što su ruske rakete pale na Kijev.

Fico, koji je preuzeo vlast u oktobru i zaokrenuo smjer slovačke spoljne politike kako bi stao na kraj vojnoj podršci Ukrajini, govorio je na pres-konferenciji na istoku Slovačke, piše Rojters.

On bi trebalo da se sastane sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u gradu Užgorodu na zapadu Ukrajine.

Novinar je upitao Fica da li bi bilo prikladno za njega da otputuje u Kijev kako bi bolje shvatio ukrajinski rat sa Rusijom, koji se približava svojoj drugoj godini nakon ruske invazije.

"Postoji sukob koji je lokalizovan", odgovorio je Fico, upitavši: "Zaista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas, nadam se da niste ozbiljni. Otiđite tamo i vidjećete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život".

Detalj iz Kijeva nakon jednog od ruskih napada
Detalj iz Kijeva nakon jednog od ruskih napadafoto: Reuters

Dodao je da je praktičnije da se nađe u Užgorodu, za koji je rekao da ga je ukrajinska strana izabrala nakon što je Fico najprije želio sastanak na zajedničkoj granici dviju zemalja.

Fico je i ranije davao izjave u kojima dominira proruski stav.

Bonus video: