U Njemačkoj štrajk zaposlenih u lokalnom saobraćaju

Sindikat je pozvao "90.000 zaposlenih" u "132 lokalne kompanije" na jednodnevni štrajk do subote oko tri sata ujutru

2118 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Autobusi, metro i tramvaji zaustavljeni su danas u većini njemačkih gradova zbog štrajka zaposlenih u lokalnom saobraćaju.

"U svim većim njemačkim gradovima, sa izuzetkom Bavarske, 100 odsto javnog prevoza je u zastoju", rekao je za AFP Andreas Šakert (Schackert), zvaničnik sindikata Verdi koji nije naveo broj učesnika u štrajku.

Sindikat je pozvao "90.000 zaposlenih" u "132 lokalne kompanije" na jednodnevni štrajk do subote oko tri sata ujutru.

Štrajk se ne odnosi na međugradske i regionalne vozove.

Sindikat Verdi trenutno vodi pregovore sa predstavnicima poslodavaca u sektoru javnog prevoza o platama i uslovima rada.

Predstavnici zaposlenih zahtijevaju bolje uslove rada, dok se sektor suočava sa velikim nedostatkom osoblja u mnogim kompanijama, naveo je sindikat.

Verdi traži povećanje plata i 35-časovnu nedelju za zaposlene u sektoru. Te zahtjeve trenutno odbijaju predstavnici poslodavaca.

Njemačka, poznata po kvalitetu socijalnog dijaloga, bilježi porast društvenih sukoba poslednjih mjeseci, u kontekstu pogoršanja kupovne moći poslije inflacije.

Nekoliko aerodroma u Njemačkoj paralisano je u četvrtak zbog štrajka bezbjednosnog osoblja kako bi izvršili pritisak u kolektivnim pregovorima ovog sektora.

Prošle nedelje, zemlju je pogodio višednevni štrajk mašinovođa željeznice.

Sledeći štrajk mogao bi da se tiče aviokompanije Lufthanza.

Štrajkovi, kojima se dodaje i masovna mobilizacija poljoprivrednika, koji se protive reformi oporezivanja dizela, takođe slabe vladinu koaliciju socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca, koja se bori sa rekordnom nepopularnošću.

Bonus video: