Rusija: 18-godišnji sin Ramzana Kadirova imenovan za regionalnog ministra omladine i sporta

Amhat je ujedno i odlikovan najvišom nagradom u regionu - Ordenom imena Kadirov

12160 pregleda 17 komentar(a)
Ramzan Kadirov, Foto: Reuters
Ramzan Kadirov, Foto: Reuters

Ahmat Kadirov, 18-godišnji sin autoritarnog vladara ruskog sjevernokavkaskog regiona Čečenije, Ramzana Kadirova, imenovan je za regionalnog ministra omladine i sporta, objavio je visoki čečenski zvaničnik na Telegramu 17. februara.

Amhat je ujedno i odlikovan najvišom nagradom u regionu - Ordenom imena Kadirov.

Ovo imenovanje nije posebno prijavljeno, ali je predsjedavajući republičke vlade Magomed Daudov ukazao na novi stav u objavi o nagradi.

Dodao je da Kadirovljev sin "na visokom nivou rješava sve postavljene zadatke", ne precizirajući šta su njegove zasluge.

Prije ovog imenovanja, Ahmat Kadirov je bio prvi zamjenik ministra sporta i omladinske politike, a ovu funkciju je dobio ubrzo nakon punoljetstva.

Ahmat je 2023. postao očev pomoćnik i predsjednik ogranka provladinog "Pokreta prvih". Štaviše, u proljeće je tinejdžera u Kremlju primio ruski predsjednik Vladimir Putin što je podstaklo spekulacije da se Kadirov i Kremlj pripremaju za njegovo nasljedstvo usred glasina o lošem zdravstvenom stanju čečenskog lidera.

Ukupno, državne položaje na različitim nivoima u Čečeniji zauzima oko 100 rođaka porodice Kadirov - djeca, sestre, zetovi, nećaci, braća različitog stepena srodstva.

Urednici Servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) za Sjeverni Kavkaz "Caucasus.Realities" sastavili su najpotpuniju listu ljudi iz klana Kadirov koji rade u vladinim agencijama republike.

Ramzan Kadirov, uvjereni saveznik Kremlja, navodno ima najmanje 10 djece.

Bonus video: