Vicepremijer Italije: Makron izjavom o slanju vojske u Ukrajinu doveo Evropu u opasnost

"Ne želimo da našoj djeci ostavimo kontinent spreman za ulazak u Treći svjetski rat"

9961 pregleda 5 komentar(a)
Vicepremijer Italije Mateo Salvini, Foto: Shutterstock
Vicepremijer Italije Mateo Salvini, Foto: Shutterstock

Zamjenik premijerke Italije Đorđe Meloni Mateo Salvini je danas ocijenio da je predsjednik Francuske Emanuel Makron doveo Evropu "u opasnost" time što je nedavno rekao da ne isključuje mogućnost slanja kopnenih snaga u Ukrajinu.

Izjava Makrona u februaru da bi zapadne snage mogle da budu poslate u Ukrajinu "izuzetno je opasna, pretjerana i neuravnotežena" - rekao je Salvini u Rimu, na sastanku lidera nacionalističkih i ekstremno desničarskih stranaka Evrope kojeg je organizovala njihova grupa u Evropskom parlamentu "Identitet i Demokratija".

"Mislim da predsjednik Makron s onim što je rekao predstavlja opasnost za naše zemlje i naš kontinent", rekao je Salvini čija je stranka krajnje desnice "Liga" dio vladine koalicije premijerke Đorđe Meloni.

"Ne želimo da našoj djeci ostavimo kontinent spreman za ulazak u Treći svjetski rat", dodao je Salvini i nastavio: "Problem nisu mame i tate, već ratni huškači poput Makrona koji govore o ratu kao da već nema dovoljno problema".

Na tom sastanku su bili Andre Ventura, lider antisistemske populističke portugalske partije Šega koja je zabilježila dobar rezultat na izborima početkom marta, Harald Vilimski iz Austrijske Slobodarske partije i bivši kandidat na stranačkim izborima Republikanske stranke u SAD Vivek Ramasvami.

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen nije bila na sastanku, ali je poslala video poruku.

Salvini koji je više puta izražavao divljenje prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, nedavno je rekao o ishodu predsjedničkih izbora u Rusiji da "kada glasa narod, uvijek je u pravu".

Riječi Emanuela Makrona, koji je 26. februara potvrdio da ne treba isključiti buduće slanje vojnika država zapada u Ukrajinu, posebno su razgnijevile Njemačku i uznemirile druge evropske saveznike.

Bonus video: