Njemačka partija "Ljevica" predlaže osnivanje Ujedinjenih željeznica Evrope

Cilj predloga Ljevice, koji je povezan i sa njenima idejama borbe protiv klimatskih promjena, jeste da do 2035. godine svi veliki evropski gradovi budu povezani željeznicom u redovnom jednosatnom ritmu, a da vožnja za građane postane jeftinija

2247 pregleda 1 komentar(a)
Šef Ljevice, Martin Širdevan, Foto: Shutterstock
Šef Ljevice, Martin Širdevan, Foto: Shutterstock

Njemačka parlamentarna partija, Ljevica, predložila je da u Evropi bude osnovana prekogranična, zajednička željeznička kompanija, koja bi koordinisala vozni red, imala jedinstvenu onlajn platformu za rezervacije i garantovala ista prava i standarde za sve putnike.

Cilj predloga Ljevice, koji je povezan i sa njenima idejama borbe protiv klimatskih promjena, jeste da do 2035. godine svi veliki evropski gradovi budu povezani željeznicom u redovnom jednosatnom ritmu, a da vožnja za građane postane jeftinija.

U radnom dokumentu koji treba da predstavi šef Ljevice i njen glavni kandidat na ovogodišnjim izborima za Evropski parlament, Martin Širdevan, kao glavni koncept se navodi da "autobusi i željeznice moraju ostati u javnom vlasništvu", prenosi danas list Štutgarter cajtung koji je imao uvid u taj dokument.

Srž ideje je da željeznica treba da ima prioritet u odnosu na drumski i avionski saobraćaj. Šinski saobraćaj, prema ocjeni te stranke, treba da ima i prioritet u investicijama Evropske unije.

Međutim, ta ulaganja ne treba da se ograniče na mali broj brzih pruga. Treba, prema ocjeni levice, obnoviti i zapuštene linije, pruge koje više nijesu u upotrebi i staru željezničku infrastrukturu.

Takođe, javno vlasništvo treba da ima prednost u odnosu na "privatizaciju, špekulacije i slijepo poverenje u tržište". Navodeći da je protiv cijepanja željezničkih preduzeća, Ljevica ocjenjuje da "vještačka konkurencija neće rezultirati investicijama".

"Umjesto što subvencionišemo vazdušni saobraćaj, cijene za željeznicu u Evropi treba da budu smanjene", navela je u dokumentu Ljevica, koja je tu zajedničku kompaniju nazvala Ujedinjene željeznice Evrope ("United Railways of Europe").

Na svom sajtu, Ljevica je već ranije u okviru svojih klimatskih ciljeva navela da cijene šinskog prevoza teda budu snižene, da sve letove na kratkim relacijama i teretni transport treba "vratiti na prugu" i reaktivirati sve zapuštene linije i stanice.

Ta partija, koja u njemačkom Budestagu ima 28 od ukupno 734 poslanika, ocjenjuje da željeznica mora biti organizovana tako da odgovara potrebama ljudi, a ne po kriterijumima tržišta i profita.

Bonus video: