Isključivo muzika u čečenskom ritmu

U Čečeniji zabranjeni muzički žanrovi koje vlasti smatraju prebrzim ili presporim

8198 pregleda 7 komentar(a)
Čečenski lider Ramzan Kadirov, Foto: REUTERS
Čečenski lider Ramzan Kadirov, Foto: REUTERS

Ruska republika Čečenija zabranila je muziku koju smatra prebrzom ili presporom u pokušaju da suzbije “zagađujući” zapadni uticaj na ovaj konzervativni većinski muslimanski region.

Musa Dadajev, ministar kulture, kazao je da “sva muzička, vokalna i koreografska djela moraju odgovarati tempu 80-116 taktova po minuti” kako bi muzika “odgovarala čečenskom mentalitetu i osjećaju za ritam”, prenijela je ruska agencija Tass.

“Pozajmljivanje muzičke kulture od drugog naroda je neprihvatljivo”, kazao je Dadajev. “Narodu i budućnosti naše djece moramo donijeti kulturno nasljeđe čečenskog naroda. To obuhvata cijeli spektar moralnih i etičkih standarda za život Čečena.

Prema izvještajima u ruskim medijima, Dadajev je dao umjetnicima u regionu rok do 1. juna da preprave svu muziku koja nije u skladu sa ovim pravilom.

Ovim zakonom se kriminalizuju svi moderni muzički žanrovi koji se obično puštaju u klubovima širom svijeta poput hausa i tehno muzike. Određeni rep i hip-hop repertoar čija je brzina obično između 60 i 140 taktova po minuti bi se mogao teorijski kvalifikovati za tradicionalni čečenski “osjećaj za ritam” koji režim autoritarnog lidera Ramzana Kadirova želi da sačuva.

Čečenija, koja se nalazi u regionu Sjevernog Kavkaza na istoku Evrope, proteklih godina je u više navrata kritikovana od strane organizacija za ljudska prava zbog nasilnog progona seksualnih manjina. Čečenska vlada je odbacila te navode, tvrdeći da u Čečeniji nema homoseksualaca, a da će one koji postoje iskorijeniti njihove porodice.

Bonus video: