Šmihal: Treći svjetski rat ako Kongres SAD ne da pomoć Ukrajini, novac nam je potreban juče

Šmihal je u razgovoru za BBC izrazio "pažljivi optimizam" da će američki zakonodavci usvojiti žestoko osporenu mjeru - 61 milijardu dolara namijenjenih Kijevu

11231 pregleda 16 komentar(a)
Šmihal, Foto: Reuters
Šmihal, Foto: Reuters

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da će doći do "trećeg svjetskog rata" ako Ukrajina izgubi sukob sa Rusijom, i pozvao je američki Kongres da usvoji zakon o stranoj pomoći koji je dugo odlagao.

Šmihal je u razgovoru za BBC izrazio "pažljivi optimizam" da će američki zakonodavci usvojiti žestoko osporenu mjeru - 61 milijardu dolara namijenjenih Kijevu.

Predstavnički dom bi trebalo da glasa o paketu ove subote. Predlog uključuje finansiranje Izraela, kao i Indo-Pacifika.

Govoreći za BBC u srijedu u Vašingtonu, Šmihal je o američkoj bezbjednosnoj pomoći rekao: "Ovaj novac nam je potreban juče, ne sjutra, ne danas. Ako ne zaštitimo... Ukrajina će pasti. Dakle, globalni, globalni sistem bezbjednosti će biti uništen... i cio svijet će morati da pronađe... novi sistem bezbjednosti. Ili će biti mnogo sukoba, mnogo takvih ratova, i na kraju dana, to bi moglo dovesti do Trećeg svjetskog rata."

BBC navodi da ovo nije prvi put da Ukrajina izdaje tako alarmantno upozorenje o posljedicama svog potencijalnog poraza.

Prošle godine je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da bi Rusija, ako pobijedi u sukobu, mogla da izvrši invaziju na Poljsku, što bi izazvalo Treći svjetski rat.

Međutim, zvaničnici Rusije su ismijavali takve tvrdnje kao zapadnjačko zastrašivanje.

Prošlog mesjeca predsjednik Vladimir Putin odbacio je sugestije da bi Rusija jednog dana mogla da napadne istočnu Evropu kao "potpunu besmislicu".

Rusija nikada nije napala zemlju unutar NATO-a, uključujući Poljsku.

NATO pakt o kolektivnoj odbrani znači da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

U intervjuu, Šmihal je upitan o nedavnoj tvrdnji predsjednika Predstavničkog doma za spoljne poslove iz Republikanske stranke Majkla Mekola da su članovi njegove partije "zaraženi" ruskom propagandom.

"Trebalo bi da razumijemo da dezinformacije i propaganda utiču na mnoge ljude ovdje u SAD, Evropskoj uniji , kao i u Ukrajini", poručio je premijer Ukrajine.

Opozicija desnog krila Republikanske stranke mjesecima je blokirala potencijalnu pomoć Ukrajini.

Neki od tih poslanika su se usprotivili slanju desetina milijardi dolara pomoći u inostranstvo, a da prethodno nije donijeta odluka o sredstvima za bezbjednost granice između SAD i Meksika. Ovi konzervativci su takođe odbacili kao klevete svaki nagovještaj da bi njig mogao da prevari Kremlj.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u izjavi u srijedu rekao da će potpisati paket odmah nakon što ga usvoji Kongres "kako bi poslao poruku svijetu: Stojimo uz naše prijatelje".

Ukrajina je kritično zavisna od snabdijevanja oružjem iz SAD i sa Zapada kako bi nastavila da se bori protiv Rusije, koja ima superioran broj i obilje artiljerijske municije, navodi BBC.

Mjeseci zastoja u Kongresu već su imali duboke posljedice na bojnom polju. Ukrajina je bila nadjačana i naoružana i prisiljena na povlačenje zbog racionalizacije municije i pada morala. U februaru se povukla iz Avdijevke, grada u blizini okupiranog Donjecka koji je držala od početka sukoba 2014.

Oleksandar Tarnavski, general koji je nadgledao povlačenje, naveo je prednost artiljerijske municije deset prema jedan u korist neprijatelja i rekao da je povlačenje poslije višemjesečnih borbi "jedino ispravno rješenje".

Zelenski je okrivio "vještački nedostatak oružja" jer je hitno pozvao na veću vojnu pomoć kako bi se izbjegla "katastrofalna" situacija.

Bajden je kao razlog za povlačenje naveo "smanjenje zaliha kao rezultat neaktivnosti Kongresa". Gubitak Avdijevke bio je najteži za Ukrajinu otkako su se njene trupe povukle iz Bahmuta u maju 2023. Oboje je došlo nakon višemjesečnog ratovanja u kojem su ruske snage sravnile zgrade masivnom artiljerijom i izvele talase trupa na liniju fronta.

General ser Ričard Barons, bivši komandant komande združenih snaga Velike Britanije, nedavno je izjavio da se plaši da bi se Ukrajina ove godine mogla suočiti sa porazom ako joj se ne da oružje i municija koja joj je potrebna da obezbijedi svoje linije.

"Vidimo kako Rusija udara na prvoj liniji fronta, koristeći prednost pet prema jedan u artiljeriji, municiji i višku ljudi. Ukrajina će možda osjetiti da ne može da pobijedi. A kada dođe do te tačke, zašto će ljudi željeti da se bore i umru?", rekao je on.

Obje strane su pretrpjele velike gubitke u borbama.

Zelenski je rekao da je 31.000 ukrajinskih vojnika ubijeno od 2022. godine. Američki zvaničnici, međutim, vjeruju da ih je najmanje 70.000 poginulo, a mnogo više povrijeđeno.

Istraga BBC-a izračunala je da je najmanje 50.000 ruskih vojnika ubijeno.

Vjeruje se da je više desetina hiljada povrijeđeno.

Rusija je transformisala svoju industrijsku bazu u ratnu ekonomiju – trošeći 40 odsto svog nacionalnog budžeta na naoružanje dok je sklapala sporazume sa Iranom i Sjevernom Korejom za municiju, rakete i bespilotne letelice.

Bonus video: