Bolnica: Zdravstveno stanje slovačkog premijera blago poboljšano, vjerujemo da će se napredak nastaviti

Fico je imao dve dugotrajne operacije u bolnici u gradu Banska Bistrica, poslije čega je rečeno da je njegovo stanje stabilno, ali teško

3588 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica u kojoj je Fico u Banskoj Bistrici, Foto: Reuters
Bolnica u kojoj je Fico u Banskoj Bistrici, Foto: Reuters

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica "blago je poboljšano", saopštila je bolnica u kojoj se oporavlja pošto je zadobio kritične prostrijelne rane u atentatu.

Slovački premijer je prošle nedjelje teško ranjen iz vatrenog oružja dok je pozdravljao pristalice u gradu Handlovi, u napadu koji je podstakao strah od produbljivanja podjela u politički polarizovanoj zemlji.

Fico je imao dve dugotrajne operacije u bolnici u gradu Banska Bistrica, poslije čega je rečeno da je njegovo stanje stabilno, ali teško.

U novom saopštenju o Ficu bolnica je navela da je "razvoj premijerovog zdravstvenog stanja stabilan s blagim poboljšanjem".

"Vjerujemo da će se ovaj napredak nastaviti", dodaje bolnica, ne iznoseći dalje detalje o narednim koracima u liječenju Fica.

Pristalice se okupljaju u blizini bolnice (18. 5. 2024.)
Pristalice se okupljaju u blizini bolnice (18. 5. 2024.)foto: Reuters

Njegov najbliži politički saveznik, zamjenik premijera, Robert Kalinak, izjavio je u srijedu da će Fico za sada ostati u bolnici u Banskoj Bistrici, jer njegovo prevoženje u drugu ustanovu "definitivno ne dolazi u obzir".

Optuženi naoružani napadač, koga su slovački mediji identifikovali kao 71-godišnjeg pjesnika, Juraja Cintulu, optužen je za pokušaj ubistva s predumišljajem i određen mu je pritvor na saslušanju u subotu.

Prema sudskom dokumentu u koji uvid imao AFP, osumnjičeni je rekao da je pucao u Fica da bi se suprotstavio vladinoj politici u Ukrajini.

"Tokom ispitivanja je izjavio da je, pošto se ne slaže sa politikom aktuelne vlade, odlučio da djeluje", napisao je u subotu sudija, Roman Pučovski.

Optuženi je rekao da se ne slaže s odlukom vlade da ukine kancelariju specijalnog tužioca i da prestane da šalje vojnu pomoć Ukrajini, kao i s navodnim progonom medija.

Pokušaj atentata šokirao je Slovačku u kojoj je 59-godišnji Fico preuzeo dužnost u oktobru pošto je njegova stranka Smer pobijedila na parlamentarnim izborima.

Poslije preuzimanja četvrtog premijerskog mandata, Fico je pokvario veze s Ukrajinom pošto je doveo u pitanje suverenitet te susjedne zemlje koja se bori protiv ruske invazije.

Bonus video: