Zdravstveno stanje slovačkog premijera Fica "ide nabolje"

"Na osnovu rezultata pregleda, današnja sjednica ljekarskog odbora potvrdila je postepeno poboljšanje zdravstvenog stanja premijera", saopštila je Vlada bez navođenja drugih detalja

3952 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

dravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica nakon pokušaja atentata ranije ovog mjeseca ide nabolje, saopštila je u ponedjeljak vlada i bolnica.

Napadač je pogodio Ficu sa četiri metka sa male udaljenosti kada je premijer pozdravljao pristalice na sastanku vlade u centralnom slovačkom gradu Handlovi 15. maja.

Fico (59) je pogođen u stomak i u teškom stanju je prebačen u bolnicu u regionalnoj prijestonici Banske Bistrice.

Odmah je podvrgnut višesatnoj hirurškoj operaciji.

"Na osnovu rezultata pregleda, današnja sjednica ljekarskog odbora potvrdila je postepeno poboljšanje zdravstvenog stanja premijera", saopštila je Vlada bez navođenja drugih detalja.

Napad, prvi veliki pokušaj atentata na evropskog političkog lidera u više od 20 godina, naglasio je duboke političke podjele u slovačkom društvu, piše Rojters.

Policija je napadača privela na mjestu napada.

Tužioci su kasnije muškarca, identifikovanog kao Juraj C., optužili za ubistvo sa predumišljajem, a sud mu je odredio pritvor.

Napadač (71) je rekao na sudu da je želio da povrijedi, a ne da ubije slovačkog premijera jer se nije slagao sa politikom njegove vlade i da je koristio pištolj koji je posjedovao više od 30 godina.

Bonus video: