POKUŠAO DA SE DISTANCIRA OD POLITIČARA KOJI MNOGO TROŠE?

Makron u odijelu od "skromnih 450 eura": "Cio svijet će slušati riječ Francuske"

Zanimljiv je i podatak da se Makronova supruga Brižit na svečanosti pojavila u toaleti plave boje s potpisom Luja Vitona, slične boji kompleta koji je supruga američkog predsjednika Donalda Trampa, Melanija, nosila na njegovoj inauguraciji
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2017. 14:55h

Novi predsjednik Francuske Emanuel Makron je na svojoj inauguraciji održanoj danas nosio odijelo od skromnih 450 eura, prenosi Rojters.

Agencija ocjenjuje da je riječ o njegovom očiglednom pokušaju da se distancira od političara koji mnogo troše.

Cijenu Makronovog odijela otkrilo je, inače, Makronovo osoblje.

Zanimljiv je i podatak da se Makronova supruga Brižit na svečanosti pojavila u toaleti plave boje s potpisom Luja Vitona, slične boji kompleta koji je supruga američkog predsjednika Donalda Trampa, Melanija, nosila na njegovoj inauguraciji prije nekoliko mjeseci.

S druge strane, nekadašnji favorit u trci za predsjednika Francuske, Makronov tadašnji konzervativni rival Fransoa Fijon, tokom kampanje se našao u žiži finansijskih afera, a u jednoj je kritikovan da je od jednog bogatog biznismena dobio dva odijela vrijedna oko 13.000 eura.

Dok ankete pokazuju da je poštenje među glavnim osobinama koje Francuzi, siti takvih skandala, žele kod predsjednika svoje zemlje, Makronov izbor odjeće za današnju svečanost očito šalje signal da će se on razlikovati od svojih prethodnika, zaključuje britanska agencija.

Inače, konzervativni bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi, koji je na čelu zemlje bio od 2007. do 2012, imao je nadimak "zvec-zvec predsjednik" zbog svog luksuznog stila.

Sarkozijev nasljednik Fransoa Oland, koji je sam sebe predstavio kao "normalnog predsjednika", takođe se, međutim, našao na meti kritika jer je, kako su mediji naveli, frizera plaćao 10.000 eura mjesečno.

"Ubijediću ih da moć Francuske ne slabi"

Makron je inaugurisan u Jelisejskoj palati za predsjednika Francuske, a tom prilikom je poručio da će Francuzima vratiti snagu i samouvjerenost, a Francusku učiniti "primjerom za Evropu i svijet".

On je, u prvom govoru koji je održao u novoj ulozi pred zvanicama u zlatnoj dvorani Jelisejske palate, istakao da će EU za vrijeme njegovog mandata biti "reformisana i obnovljena", ali i da će raditi na prevazilaženju podjela u francuskom društvu, prenose agencije.

"Odgovornost koja mi je povjerena za mene je velika čast. Svijetu i Evropi Francuska je potrebnija nego ikada. Potrebna im je Francuska koja umije da osmisli budućnost", poručio je Makron.

On je rekao da će se njegov mandat rukovoditi prema dva zahtjeva - prvi je da se Francuzima vrati povjerenje u sebe same što će, kako je napomenuo, biti spor i zahtjevan, ali neophodan zadatak.

"Ubijediću ih da moć Francuske ne slabi. Neću ni u čemu ustuknuti u ispunjenju obećanja datim Francuzima. Rad će biti oslobođen, preduzeća podržana, građani bolje zaštićeni", naglasio je novi predsjednik.

Prema njegovim riječima, "cio svijet će slušati riječ Francuske, koja će pružiti primjer naroda koji umije da afirmiše svoje principe demokratije i republike".

"Sve što čini Francusku sigurnom zemljom u kojoj se može živjeti bez straha biće učvršćeno. Evropa koja nam je potrebna biće reformisana i obnovljena", obećao je Makron.

On je istakao da je došao trenutak da Francuska ponovo bude "na visini zadatka" jer "svijet od nje očekuje da bude jaka i čvrsta".

"Preuzećemo svu svoju odgovornost kako bismo odgovorili na velike savremene krize. Svi smo mi međuzavisni. Francuska će uvijek voditi računa da bude na strani slobode i ljudskih prava. Imamo ogromnu ulogu i potrebna nam je efikasnija i demokratskija Evropa", istakao je.

On je među svojim budućim izazovima, pored borbe protiv terorizma i autoritarnosti i rješavanja svjetske migrantske krize, naveo "ekscese kapitalizma" i klimatske promjene, prenosi AP.

Naglasio je, istovremeno, da ni zbog čega neće odustati od odbrane interesa Francuske i da će imati za cilj da pomiri Francuze.

"Ponovo možemo ispisati jednu od najljepših stranica naše istorije. Već večeras krećem na posao", zaključio je Makron.

Makron je obećao i da će da obnoviti Evropu i vratiti povjerenje Francuzima.

"Francuska je izabrala nadu i osvajački duh. Imaću stalnu želju za pomirenjem i okupljanjem", rekao je najmlađi dosad, 39-godišnji predsjednik francuske Pete Republike.

Makron, koji je obećao da će raditi na obnovi Evropi, odlučio je da prvo putovanje u inostranstvo bude u Njemačku gdje će u ponedjeljak uveče imati radnu večeru s kancelarkom Angelom Merkel.

Novi predsjednik je rekao da će preuzeti "svu odgovornost za rješavanje velikih svetskih pitanja, kao što su migrantska kriza, klimatske promjene i borba protiv terorizma".

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker napisao je na Tviteru da se otvara "nova strana za Francusku" koja će dati novi "elan Evropi".

Makron je preuzeo dužnost tokom svečane ceremonije u Jelisejskoj palati pred nekoliko stotina zvanica.

Njegova supruga Brižit (64) slikala se za medije ispred ulaza u palatu sa Makronom koji ju je držao za ruku. Atipičan bračni par zbog razlike od 24 godine privlači veliku medijsku pažnju.

Makron je poslije svečanosti u palati položio vijenac na grob Neznanom junaku ispod Trijumfalne kapije, što je dio protokola preuzimanja dužnosti.

Predsjednik Francuske bi sjutra trebalo da imenuje novog premijera do parlamentarnih izbora zakazanih 11. i 18. juna.

Ti izbori će biti veoma važni za Makrona koji pokušava da dobije parlamentarnu većinu sa svojim novim političkim, centrističkim pokretom, "Republika u pokretu", pošto je predsjednik koji ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci u Francuskoj.

Ovaj 39-godišnji centrista je u drugom krugu predsjedničkih izbora, 7. maja, odnio ubjedljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

Ceremonija njegove inauguracije održana je u zlatnom okruženju svečane sale, u prisustvu predsjednika Nacionalne skupštine i Senata, kao i premijera, a predsjednik Ustavnog savjeta Loran Fabijus je proglasio zvanične rezultate predsjedničkih izbora i Makron je time zvanično stupio na funkciju predsjednika.

Novom predsjedniku Francuske su potom ukazane vojne počasti na terasi Jelisejskog parka, uz zvuke francuske kimne "Marseljeze", a potom je topovska paljba odjeknula 21 put, nakon čega bi trebalo da posjeti Spomenik Neznanom junaku i parisku skupštinu.