Junker kritikovao mađarski anti-EU upitnik

"To da se o Briselu loše govori pošto je potpisana Rimska deklaracija, više govori o autoru tog upitnika, nego o stanju Evropske unije", dodao je predsjednk Evropske komisije pominjući deklaraciju koju su sve vođe EU potpisale u Rimu 25. marta, povodom 60. godišnjice osnivačkog Ugovora Unije
2 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2017. 16:48h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kritikovao je danas upitnik koji je Vlada Mađarske uputila građanima da bi dobila njihovo mišljenje o tome kako da se suprotstavi institucijama EU.

Upitnik s naslovom "Zaustavimo Brisel", nedavno poslat svim mađarskim domaćinstvima, sadrži šest pitanja uglavom o politici migracija, jednoj od glavnih tačaka spora između Brisela i Budimpešte.

"Pošto sam pročitao taj upitnik, želeo bih da bolje razumem namjere" premijera Viktora Orbana, rekao je Junker u odgovoru na pitanje novinara u Briselu o tome, i dodao da se tu ne radi o eventualnom izlasku Mađarske iz EU, nego o tome "kako zaustaviti Brisel".

"To da se o Briselu loše govori pošto je potpisana Rimska deklaracija, više govori o autoru tog upitnika, nego o stanju Evropske unije", dodao je predsjednk Evropske komisije pominjući deklaraciju koju su sve vođe EU potpisale u Rimu 25. marta, povodom 60. godišnjice osnivačkog Ugovora Unije.

Junker je takođe kritikovao Mađarsku jer je donjela zakon kojim prijeti zatvaranjem Centralnoevropskog univerziteta koji je osnovao američki milijarder Džordž Soroš.

"Ne sviđa mi se ta odluka" rekao je Junker i podsjetio da će Komisija imati internu raspravu o tome 12. aprila.

Evropski komesar za istraživanje Karlos Medes već je juče izrazio duboku zabrinutost zbog tog zakona koji bi mogao da bude u direktnoj suprotnosti sa slobodom naučnog istraživanja i zajedničkim stavovima otvorenosti.

Taj zakon Mađarske predviđa da se ukine dozvola stranim obrazovnim institucijama koje nemaju kampus u svojoj matičnoj zemlji. On je posebno usmjeren na Sorošov Centralnoevropski univerzitet (CEU), gdje se nastava odvija na engleskom jeziku.

Bonus video: