Podijeljeno pola para iz Abu Dabija

Novac počele da koriste dvije firme, još pet ispunilo uslove, a četiri se čekaju - Goranović, Bjelasica Rada, MI Gradina i CG Power
94 pregleda 6 komentar(a)
Mesopromet - Franca, Foto: Vesko Belojević
Mesopromet - Franca, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.03.2017. 20:33h

Ministarstvo poljoprivrede do sada je potpisalo 11 ugovora za korišćenje kredita za razvoj poljoprivrede iz Abu Dabi razvojnog fonda, vrijednih 26,2 miliona dolara.

Kako je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva poljoprivrede, dva korisnika su ispunila sve obaveze i već počela korišćenje dijela novca iz ovog projekta, pet potpisnika je ispunilo uslove da uskoro počne da koristi novac, a četiri još nijesu ispunila uslove.

Novac su počeli da koriste Eko per iz Šavnika koji je dobio 2,5 miliona za proširenje fabrike vode, kao i FML Nikšić koji je dobio 1,2 miliona za rekonstrukciju i dodatno opremanje bivše mljekare Nika.

Uslov da uskoro može početi da kosti novac ispunila je kompanija Mesopromet-Franca iz Bijelog Polja koja je dobila kredit od tri miliona dolara za izgradnju i opremanje objekta za suvo i hladno sušenje mesa, kao i HM Durmitor sa Žabljaka koji je dobio dva miliona za formiranje farme za uzgoj angus goveda.

Prema saopštenju Ministarstva, uslov je ispunila i Vektra Jakić koja je dobila tri miliona za izgradnju fabrike za proizvodnju peleta. Ova firma se nalazi u stečaju kroz reorganizaciju, a kako se navodi investicije je već realizovana iako nisu počeli povlačenje novca iz ovog projekta.

Uslov su ispunile i kompanije Milkraft iz Bijelog Polja koja je dobila tri miliona dolara kredita za proširenje pogona za preradu mlijeka u Pavinom Polju, kao i Agro Carine koje su dobile 2,5 miliona za proširenje farme ovaca, proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda i povezivanje poljoprivrede i turizma na Pišču i Pivi.

Firme koje još nijesu ispunile uslove su Mesna industrija Goranović sa kojom je ugovoren kredit od tri miliona za proširenje mesne industrije, kao i Bjelasica Rada koja dva miliona dolara treba da uloži u istoimenu fabriku mineralne vode. Bjelasica Rada se nalazi u blokadi a duguje i za poreze, zbog čega su iz Vlade njenog vlasnika Eurofond upozorili da ispuni obaveze i izmiri dugove.

Uslove nijesu ispunili ni firme IM Gradina iz Rožaje sa kojom je ugovoren kredit od tri miliona za izgradnju farme za tov junadi i rekonstrukciju klanice, kao i “CG i Power SERV” iz Nikšića koja je tražila milion za kupovinu opreme za proizvodnju drvene ambalaže.

Abu Dabi je za pomoć razvoju crnogorske poljoprivrede opredijelio ukupno 50 miliona dolara, što znači da je do sada ugovoreno nešto preko polovine tog iznosa. Kamata na kredite je 2,5 odsto, uz troškove obrade od 0,5 odsto. Rok otplate je 17 godina uz grejs period od četiri godine.

Bonus video: