Maćerevič optužio Tuska: Sarađivao s Putinom protiv Poljske

Ovo je najozbiljnija optužba koju je protiv Tuska podnijela desničarksa partija Zakon i Pravda, na čelu koje je brat pokojnog predsjednika Jaroslav - najmoćniji političar u Poljskoj i protivnik Tuska, navodi Rojters
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2017. 17:01h

Poljski ministar odbrane Antoni Macerević optužio je predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska da sarađuje sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom sa ciljem da naškodi poljskim interesima u slučaju pada aviona u Rusiji 2010. godine u kome je poginuo tadašnji predsjednik Poljske Leh Kačinjski, kao i još 95 osoba.

Ministarstvo je juče stavilo do znanja vojnom odsjeku Kabineta državnog tužilaštva da sumnja da je Tusk, koji je bio premijer u to vrijeme, zloupotrijebio povjerenje u spoljnim odnosima.

Portparolka kabineta tužioca u Varšavi potvrdila je da je dobila obavještenje od ministarstva u kome se Tusk optužuje za diplomatsku veleizdaju, prenosi Rojters.

Tužilaštvo ima 30 dana da odluči da li će pokrenuti istragu.

Kabinet Tuska u Briselu odbio je da da komentar.

Ovo je najozbiljnija optužba koju je protiv Tuska podnijela desničarksa partija Zakon i Pravda, na čelu koje je brat pokojnog predsjednika Jaroslav - najmoćniji političar u Poljskoj i protivnik Tuska, navodi Rojters.

Maćerevič je danas za poljski dnevni list "Gazeta Polska" rekao da je Tusk stupio u nelegalan kontant sa Vladimirom Putinom na štetu Poljske i zbog toga bi trebalo da krivično odgovara.

Državna agencija Poljske (PAP), prenijela je dio obavještenja u kome se navodi da je Tusk pristao na uslove koji su spriječili da Poljska u potpunosti učestvuje u istrazi uzroka pada aviona u blizini ruskog grada Smolenska.

Maćerevič je takođe naveo da Tusk nije uspio da obezbijedi dogovor sa Moskvom kojoj bi se predstavnicima Poljske u svim istražnim aktivnostima na mjestu pada garantovalo učesće, što je Rusiji dozvolilo da ograniči učesće Poljske.

Tusk nije uspio da obezbijedi povraćaj olupine aviona u Poljsku, navodi se u obavještenju, a Rusija je nekoliko puta odbijala da preda olupinu zbog, kako je tada navedeno, sopstvene istrage.

Bonus video: