Maćerevič: Nema mirovnog ustrojstva dok se ne povrati teritorijalni integritet Ukrajine

Maćerevič je ocijenio da slanje pojačanja NATO na istočno krilo, prema granicama sa Rusijom, ide "izuzetno glatko" i da nema opasnosti da bi sa novom američkom administracijom bilo šta poremetilo taj proces
2 komentar(a)
Antoni Maćerevič, Foto: Reuters
Antoni Maćerevič, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2017. 09:10h

Ministar odbrane Poljske Antoni Maćerevič pohvalio je u Briselu jačanje istočnog krila NATO i poručio da nema povratka mirovnom ustrojstvu Evrope sve dok se ne povrati teritorijalni integritet Ukrajine, javljaju danas poljski mediji.

"Nema mogućnosti da se vratimo mirovnom poretku bez toga da se vrati teritorijalni integritet bespravno napadnute države. Tu su se svi ministri složili. To potvrđuje da svi stojimo na istim temeljima - pravnim, političkim i moralnim", kazao je Maćerevič poljskim novinarima u srijedu na kraju prvog dana sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu.

Maćerevič je ocijenio da slanje pojačanja NATO na istočno krilo, prema granicama sa Rusijom, ide "izuzetno glatko" i da nema opasnosti da bi sa novom američkom administracijom bilo šta poremetilo taj proces i odluke sa samita NATO u Varšavi jula prošle godine.

"Taj proces (slanja pojačanja) ide tako dobro, tako glatko, i sa poljske strane je dobro pripremljen, i sa strane NATO i SAD, da ja ne vidim nikakve prijetnje realizaciji. Obje strane su jako zadovoljne, a NATO i SAD su s radošću pozdravili entuzijazam i dobrodošlicu poljskog stanovništva", kazao je Maćerevič, javlja poljska privatna televizija TVN24.

Poljski ministar odbrane potvrdio je da će multinacionalni borbeni bataljon NATO pod komandom SAD, sa 1.300 američkih, britanskih, rumunskih i hrvatskih vojnika, po planu biti od aprila razmješten na sjeveroistoku Poljske, blizu granice ruske Kalinjingradske oblasti.

To je jedan od četiri multinacionalna borbena bataljona pod komandama SAD, Velike Britanije, Kanade i Njemačke koje NATO šalje na istočno krilo da umiri bojazni baltičkih zemalja i Poljske od ruske agresije.

U januaru je na zapadu Poljske razmještena američka oklopna brigada sa 3.500 vojnika, čije sjedište će ostati u Žaganju, a vojnici će se premještati po cijelom istočnom krilu učestvujući u savezničkim manevrima i vježbama.

Bonus video: