EP protiv Trampovog kandidata za ambasadora: EU da prođe kao SSSR

Takođe, pismo lidera socijalista i demokrata Đanija Pitela opisuje Malokove izjave kao šokantne i apeluje na institucije EU da ga proglase za “personu non grata”
57 pregleda 3 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Reuters
Evropska unija, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2017. 19:18h

Glavne partije Evropskog parlamenta pokušavaju da blokiraju izbor najvjerovatnijeg Trampovog kandidata za ambasadora u EU Teda Maloka, piše “Gardijan“.

Kako navode, on ne može da bude prihvaćen u EU zato što smatra da će euro propasti i zato što je izjavio da je "u dosadašnjoj karijeri pomogao rušenju Sovjetskog saveza”, kao i da mu se sada čini da je drugom Savezu - Uniji “potreban takav potres".

Malok je oštro napao i Evropsku komisiju kao "birokratsko tijelo", dok je za njenog predsjednika Žan-Kloda Junkera rekao da bi bio dobar kao predsjednik opštine neke varoši u Luksemburgu.

U pokušaju blokiranja Maloka učestvuju lideri konzervativnih, socijalističkih i liberalnih grupa u Briselu. Pisali su Evropskoj komisiji i Evropskom savjetu da odbiju Malokov zahtjev, piše B92.

“Gardijan” navodi da je Malok snažno zagovarao Bregzit i da je izjavio da Tramp “nije fan EU”.

Lider Evropske narodne partije i saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel Manfred Veber, kao i Gaj Verhofstad koji predvodi liberale, optužili su Maloka za “nečuvenu zlobu prema vrijednostima koje definišu Evropsku uniju”.

“Proteklih nekoliko nedjelja Ted R. Malok, najvjerovatniji kandidat predsjednika SAD Trampa za novog ambasadora Sjedinjenih Država u EU, dao je niz komentara koji omalovažavaju EU”, navode oni u njihovom pismu poslatom Junkeru i Donaldu Tusku kao predsjedniku Evropskog saveta u koje je “Gardijan” imao uvid.

Takođe, pismo lidera socijalista i demokrata Đanija Pitela opisuje Malokove izjave kao šokantne i apeluje na institucije EU da ga proglase za “personu non grata”.

“Gospodin Malok je otvoreno rekao da zastupa raspad EU “poput Sovjetskog Saveza” i želi da uništi našu valutu za nekoliko mjeseci. To jasno pokazuje njegovo neprijateljstvo prema Evropskoj uniji, ali i prema našim zajedničkim vjernostima i principima”, ističu oni.

Da bi nominovani ambasador to i postao potrebno je odobrenje Evropske komisije i Evropskog savjeta, kao i zemalja članica Evropske služe za inostrane poslove, pandanu Ministarstvu inostraniih poslova.

Bonus video: