Ostaju plemstvo samo po porodičnim vezama - Vijesti.me
HARI I MEGAN DOBILI VIŠE SLOBODE

Ostaju plemstvo samo po porodičnim vezama

Britanski plemićki par Hari i Megan dobili više slobode nego što su htjeli, nakon što ih je kraljica isključila iz svih plemićkih profesionalnih dužnosti

Plemići samo po krvnim i bračnim vezama: Hari i Megan
Plemići samo po krvnim i bračnim vezama: Hari i Megan (Foto: AP)

Nakon desetodnevne drame oko budućnosti vojvode i vojvotkinje od Saseksa, ishod nije onakav kakav je ovaj slavni par predviđao kada je predložio djelimično povlačenje sa pozicija visokih članova kraljevske porodice.

Princ Hari, 35, i njegova supruga Megan, 38, bivša američka glumica, nijesu se djelmično povukli iz visokog plemstva, oni su potpuno isključeni, piše „Gardijan“

U saopštenju Bakingemske palate potpuno je jasno da par „više ne može da zvanično predstavlja“ kraljicu.

Na njihovom internet sajtu, Hari i Megan su ranije ovog mjeseca izrazili namjeru da osmisle nove „progresivne“ uloge kao i da postanu „finansijski nezavisni“. „Gardijan“ navodi da su se Hari i Megan nadali da će postati neka vrsta „hibridnog“ plemstva.

Smatrali su da mogu „da nastave da izvršavaju obaveze prema njenom veličanstvu kraljici, a da pritom imaju finansijsku autonomiju da djeluju samostalno. Takođe su željeli da zadrže pokroviteljstva i da „ponosno“ nastave da „rade za monarhiju u Ujedinjenom Kraljevstvu i šire, kada to od njih bude zatraženo“.

Međutim, izgleda da je za kraljicu to bilo previše i ona od njih neće tražiti da je predstavljaju, navodi „Gardijan“.

Njeno lično saopštenje je toplo i u njemu ona priznaje da su Hari i Megan suočeni sa brojnim izazovima usljed intenzivne pažnje medija. Kraljica je govorila o izuzetnom ponosu zbog „načina na koji je Megan tako brzo postala dio porodice“.

Par se vjenčao u maju 2018. godine na raskošnoj ceremoniji u dvorcu Vindzor, zapadno od Londona.

„Hari, Megan i Arči će uvijek biti voljeni članovi moje porodice“, kazala je ona, očigledno obraćajući se više kao baka, a ne kao suveren. „Želim im sretan i miran novi život“, poručila je kraljica.

Međutim, u odvojenom saopštenju Bakingemske palate jasno se stavlja do znanja da se očekuje da Hari i Megan napuste plemićke dužnosti.

Analitičari smatraju da ovakav potez Bakingemske palate praktično predstavlja „abdikaciju“ i da je kraljica iza toplih riječi zauzela čvsrt i odlučan stav.

„Teško je zamisliti jasniji raskid od ovoga. Hari i Megan su i dalje članovi kraljevske porodice, ali oni praktično više nijesu plemstvo“, kazao je za BBC analitičar Džoni Dajmond i dodao da će oni uvijek ostati plemići po krvnim i bračnim vezama, ali da to neće biti i u profesionalnom smislu.

„Ovo je ogroman korak. Samo je Edvard VIII otišao dalje, ali on je još primjer. Ovdje niko nije pobijedio. Svi, kruna, država, porodica - su izgubili“, kazao je Dajmond.

„Mislim da se kraljica bavila ovom krizom jer je ona ta koja je povukla crtu: možete biti obični ljudi, ali ne možete u isto vrijeme biti plemići“, kazao je analitičar Alister Brus za „Skaj njuz“. „Ne može polovično“, kazao je on.

Hari ostaje princ, a par će zadržati titule vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, ali neće učestvovati u budućim ceremonijalnim događajima niti kraljevskim turnejama. Većinu vremena par će provoditi na relaciji između Sjeverne Amerike i Britanije, a više ih neće oslovljavati sa „vaše kraljevsko visočanstvo“. Hari će morati da se odrekne počasnih vojnih titula, uključujući i onu iz mornarice koju je naslijedio od djeca vojvode od Edinburga.

Ostaje nejasno kako će se finansirati njihovo obebjeđenje.

Mada se oni više neće finansirati od državnih sredstava, princ Čarls će nastaviti da privatno nudi finansijsku pomoć, kazao je za Rojters jedan upućeni izvor.

Međutim, nameće se pitanje šta će se dogoditi sa njihovim novim „saseksrojal“ brendom, koji već ima oko 100 proizvoda.

„Gardijan“ navodi da postignuti dogovor u finansijskom smislu ide na ruku Hariju i Magan. Zahvaljujući vezi sa kaljicom, oni imaju status međunarodnih slavnih ličnosti i to mogu dobro da unovče. Sada su slobodni svih stega u vezi sa tim kako će zarađivati novac, a jedino što ih obavezuje jeste obećanje da će sve što budu radili „biti u skladu sa vrijednostima koje zagovara njeno veličanstvo kraljica“.

Kada je jedna tema u pitanju, jasno je da je Bakingemska palata osluškivala kritike javnosti nakon bombastičnog saopštenja bračnog para. Naime, par će morati da vrati poreskim obveznicima 2,4 miliona funti državnog novca koji je potrošen za renoviranje njihovog doma u Vinzoru.

Planovi mladog bračnog para, najavljeni nakon duge božićne pauze u Kanadi, iznenadili su ostatak porodice, a kraljica i ostali visoki plemići su bili „povrijeđeni“ i „razočarani“, objavili su mediji pozivajući se na upućene izvore.

Par se od početka braka žalio da mediji nepravedno tretiraju novu članicu kraljevske porodice, a u intervjuu emitovanom u oktobru, Hari je kazao da smatra da pojedini tabloidi „maltretiraju“ njegovu suprugu i uporedio to sa načinom na koji su se ophodili prema njegovoj majki princezi Dajani.

Megan se trenutno nalazi u Kanadi sa njihovim sinom Arčijem a očekuje se da im se uskoro pridruži Hari.

Promjene će stupiti na snagu u proljeće ove godine, saopštila je palata, a prije toga biće zvaničnih dešavanja, ali nije jasno da li će na njima učestvovati Megan.

Za godinu situaciju će ponovo razmatrati kraljica, princ Čarls i Harijev stariji brat princ Vilijam.

Džonson: Želimo im sve najbolje

Britanski premijer Boris Džonson kazao je juče da vjeruje da cijela Britanija želi sve najbolje Hariju i Megan nakon što su odlučili da napuste radne dužnosti kraljevske porodice.

„Mislim da im se cijela zemlja pridružuje u najljepšim željama za budućnost“, kazao je Džonson.

„Kao što sam i ranije rekao, bio sam ubijeđen da će kraljevska porodica, koja je tu jako dugo, naći način izlaska iz ove situacije“, kazao je Džonson.


Vidi sve komentare