Tramp izbacio Rusiju sa liste "odbrambenih prioriteta" SAD

Prelazni Trampov tim pozvao je da se dopis ne uzima kao "sveobuhvatan" i da se ne smatra konačnom listom prioriteta Donalda Trampa u sektoru odbrane
9 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2016. 17:31h

Pentagon je dobio dopis od prelaznog tima novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, u kome su navedeni budući prioriteti američkog sektora odbane, a među kojima se ne pominje Rusija.

Prema tom dokumentu, čiji sadržaj su objavili američki mediji, Ministarstvo odbrane pod novom administracijom moraće da se fokusira na borbu protiv Islamske države, izgradnju odbrambene moći zemlje, sajber-bezbjednost i na veću efikasnost.

Istovremeno se Rusija kao jedna od tradicionalnih glavnih prijetnji SAD ni ne pominje..

Na prvom mjestu navedena je borba protiv terorističke organizacije IS i njeno uništenje. Na drugom je potreba za jačanjem odbrambene moći SAD. Treći na listi je razvoj strategije o sajber-bezbjednosti. Dokument se završava zahtjevom da se traže načini za efikasnijim radom Pentagona.

Rusija kao prijetnja ne pojavljuje se u dopisu čak ni indirektno. Njeno odsustvo na listi prioriteta izazvalo je zabrinutost u Vašingtonu. Američki mediji pišu da je američki politička elita, ukljucujući i osoblje Pentagona, Stejt departmenta i CIA, i dalje ima skeptičan stav prema Rusiji.

Autor dopisa je zamjenik pomoćnika ministra odbrane Brajan Mekeon, koji ga je sastavio oslanjajući se na uputstva jedne od Trampovih savjetnica, Mire Rikardel.

Prelazni Trampov tim pozvao je da se dopis ne uzima kao "sveobuhvatan" i da se ne smatra konačnom listom prioriteta Donalda Trampa u sektoru odbrane.

Bonus video: