Tramp: Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD, iščupa ga iz vode...

Kina i SAD koriste vojne kanale da adekvatno riješe pitanje američkog podvodnog drona koji je u četvrtak kineska mornarica zaplijenila u Južnom kineskom moru, saopštile su danas kineske vlasti, dok kineski državni list izražava očekivanje da će to pitanje biti glatko riješeno
6 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2016. 13:45h

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp oštro je danas na Tviteru reagovao na vijest o američkom podvodnom dronu koji je kineska ratna mornarica zaplijenila juče u Južnom kineskom moru.

"Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama - iščupa ga iz vode i odnese u Kinu u činu bez presedana", tvitovao je Tramp.

Kina i SAD koriste vojne kanale da adekvatno riješe pitanje američkog podvodnog drona koji je u četvrtak kineska mornarica zaplijenila u Južnom kineskom moru, saopštile su danas kineske vlasti, dok kineski državni list izražava očekivanje da će to pitanje biti glatko riješeno.

Ratni brod kineske mornarice zaplijenio je u četvrtak podvodni dron koji je američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtjev za vraćanje podvodnog drona, javio je juče Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

"Razumije se da Kina i SAD koriste vojne kanale kako bi adekvatno riješile to pitanje", navodi se u kratkom saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Kine dostavljenom danas britanskoj agenciji, bez daljih detalja.

List "Global tajms", koji objavljuje glasilo vladajuće Komunističke partije "Narodni dnevnik", navodi da je kineski ratni brod otkrio "neidentifikovanu opremu" i provjerava je radi plovidbene bezbjednosti.

Neimenovani kineski izvor rekao je tom listu da su SAD Kini već poslale zahtjev za povraćaj opreme i da i jedna i druga strana održavaju mirnu komunikaciju i vjeruju da će ovo pitanje biti glatko riješeno.

U međuvremenu, neimenovani američki zvaničnik rekao je da je "podvodno vozilo bez ljudske posade u skladu sa zakonima vršilo vojna istraživanja u vodama Južnog kineskog mora", i dodao da je na dronu bilo "jasno obavještenje na engleskom jeziku da ga ne treba vaditi iz vode - da je imovina SAD".

Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da Pentagon ozbiljno shvata zapljenu svog drona.

"To je naše, jasno je obilježeno kao naše i željeli bismo da nam se to vrati. I ne bismo voljeli da se tako nešto ponovi", istakao je on.

Incident, prvi ovakve prirode u novijoj istoriji, dogodio se sjeverozapadno od zaliva Subik, koji se nalazi na zapadnoj obali filipinskog ostrva Luzon, baš u trenutku kada se brod američke mornarice "Boudič", za koji američki zvaničnik navodi da služi za okeanografska istraživanja, spremao da na površinu izvuče podvodno vozilo bez ljudske posade.

Rojters zaključuje da će zapljena drona pojačati zabrinutost zbog većeg kineskog vojnog prisustva i agresivnog stava u spornim vodama Južnog kineskog mora, koji uključuju militarizaciju vojnih ispostava.

Bonus video: