Tramp imenovao Zinkea za sekretara za unutrašnja pitanja

Kao i nekoliko drugih u budućem Trampovom kabinetu, Zinke se zalagao za povećanje eksploatacije nafte i rude na javnom zemljištu, i takođe ne vjeruje u to da su klimatske promjene prouzrokovane ljudskom aktivnošću i da se mogu suzbiti promjenom ponašanja
0 komentar(a)
Rajan Zinke, Foto: Reuters
Rajan Zinke, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2016. 17:30h

Novi američki predsjednik Donald Tramp zvanično je danas imenovao Rajana Zinkea, kongresmena iz Montane, za svog budućeg sekretara za unutrašnja pitanja.

Sekretarijat SAD za unutrašnja pitanja ne treba brkati sa ministarstvima unutrašnjih poslova drugih zemalja. Taj sekretarijat je zadužen za upravljanje i očuvanje zemljišta u vlasništvu savezne vlasti SAD, za rude i druge prirodne sirovine, za upravljanje programima koji su u vezi sa američkim starosjediocima, zatim za teritorijalna pitanja i za upravljanje ostrvskim oblastima SAD.

Zinke je podržavao Trampa od početka predizborne kampanje i javno je još od maja za sebe tražio mjesto sekretara SAD za unutrašnja pitanja, kada je Tramp posjetio Montanu.

Kao i nekoliko drugih u budućem Trampovom kabinetu, Zinke se zalagao za povećanje eksploatacije nafte i rude na javnom zemljištu, i takođe ne vjeruje u to da su klimatske promjene prouzrokovane ljudskom aktivnošću i da se mogu suzbiti promjenom ponašanja.

Odluka o angažovanju Zinkea u vladi kvari plan republikanaca u Senatu - gornjem domu američkog Kongresa, da on postane senator umjesto demokrate Džona Testera na izborima 2018. godine.

Bonus video: