Predsjednik Filipina: Lično sam ubijao kriminalce kako bih dao primjer policiji

Dutertea optužuju da je organizovao eskadrone smrti u Davau, gdje je, prema ocjenama aktivista za ljudska prava. ubijeno više od 1.000 ljudi
56 pregleda 7 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2016. 08:30h

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da je lično ubijao kriminalce dok je bio gradonačelnik Davaa, grada na jugu zemlje, kako bi policiji "dao" primjer.

Izjavu je dao pred poslovnim ljudima sa kojima je razgovarao o svojoj kampanji suzbijanja droge u kojoj je od njegovog preuzimanja dužnosti 30. juna ubijeno više od 5.000 ljudi.

"U Davau sam to lično radio kako bih pokazao momcima (policiji) da, ako to mogu ja, zašto ne bi i oni", rekao je Duterte govoreći o gradu kojemu je bio na čelu više od 20 godina.

"Vozio sam se Davaom na motociklu i patrolirao ulicama kako bih otkrio gdje su problemi", rekao je .

Dutertea optužuju da je organizovao eskadrone smrti u Davau, gdje je, prema ocjenama aktivista za ljudska prava. ubijeno više od 1.000 ljudi.

Odgovarajući na kritike međunarodne zajednice, Duterte je poručio da ne planira da prestane sa takvom politikom "koja ne krši nijedan zakon jer policija djeluje u legitimnoj samoodbrani a veliki broj žrtava je posljedica međusobnog obračuna kriminalnih bandi".

Duterte je došao na vlast nakon kampanje u kojoj je obećao da će za nekoliko mjeseci iskorijeniti kriminal.

Bonus video: