Putin: Amerikanci su veliki narod, ali ne izuzetan

On se dotakao i teme saradnje sa izabranim predsjednicima SAD Donaldom Trampom, koji će stupiti na dužnost 20. januara
8 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2016. 12:54h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je danas skepsu povodom ideje koju zastupa aktuelni predsjednik SAD Barak Obama da je američka nacija izuzetna.

„Nesumnjivo, Sjedinjene Države i američki narod - to je velika zemlja i veliki narod, nema sumnje, niko to ne spori, ali govoriti o izuzetnosti, čini mi se da je to previše i da stvara određene probleme u uzajamnim odnosima, ne samo prema Rusiji, kako mi se čini“, rekao je Putin u intervjuu japanskim medijima uoci posjete Japanu, prenosi Sputnjik.

On je naveo da je Moskva željela da razvija odnose sa aktuelnom američkom administracijom, „ali nekako nijesu uspjeli u ključnim pravcima, po meni, ne našom krivicom“.

Ruski predsjednik je naveo primjer problema koji su nastali između dvije zemlje.

„Direktno su tokom rješavanja tekućih pitanja naše američke kolege, na primjer, predložile rješavanje sirijske krize, a zatim su odjednom u UN izjavili da neće da se sastanu sa nama niti da razgovaraju. Treba razumjeti šta uopšte žele ljudi u jednom resoru Sjedinjenih Država, u drugom resoru, postoji li neki opšti stav? I to je bilo više puta u više pravaca naše saradnje“, rekao je Putin.

On se dotakao i teme saradnje sa izabranim predsjednicima SAD Donaldom Trampom, koji će stupiti na dužnost 20. januara.

"Ubuduće treba razumjeti kako će republikanci ostvariti svoje težnje da „ucine SAD ponovo velikom državom“, naveo je Putin i izrazio nadu da problemi u saradnji država neće biti.

Bonus video: