Duterte: SAD nam obustavile isporuku oružja, prijatelji Rusija i Kina ga imaju mnogo

Duterte ne smatra da Sjedinjenim Državama duguje zahvalnost zato što su Filipini dobili nezavisnost 1946. poslije japanske okupacije, te, kako je rekao za "Raša tudej", kaže da bi to isto poručio i Amerikancima
0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2016. 10:20h

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da Filipini još nisu spremni za nove vojne saveze, ali da će zbog neslaganja sa SAD sarađivati sa Rusijom i Kinom u cilju stvaranja mirnijeg svijeta.

"Mi sada ne možemo u vojni sporazum zbog dogovora koji je potpisan pedesetih godina, ali sam spreman na saradnju sa novim prijateljima, sa Kinom i Rusijom, da bismo smirili svijet. SAD su odlučile da obustave isporuku oružja, rekao sam im da imam prijatelja koji toga imaju mnogo...", kazao je Duterte.

On ne smatra da Sjedinjenim Državama duguje zahvalnost zato što su Filipini dobili nezavisnost 1946. poslije japanske okupacije, te, kako je rekao za "Raša tudej", kaže da bi to isto poručio i Amerikancima.

Predsjednik Filipina je objasnio da jeste imao neumjesne komentare o odlazećem predsjedniku SAD Baraku Obami, jer, kako je naveo, ne želi da mu bilo ko naređuje.

"Nedavno smo sa SAD razgovarali o kupovini oružja. Onda je jedan senator rekao da Filipini imaju istoriju kršenja ljudskih prava, kao i da će suspendovati te pregovore. Pa, dobro... Mi već imamo prijatelje. Dobre prijatelje. Nismo bili u dobrim odnosima sa Kinom, zbog mnogo pitanja, ali sam ja posjetio zemlje ASEAN saveza i predstavio sam se", rekao je on.

Prema njegovoj ocjeni, predsjednik Kine Si Đinping je "zaista dobar momak" s kojim je, kaže, imao dobre razgovore, ali nikada nisu govorili o vojnom savezništvu.

"Ranije sam razgovarao i sa ruskim premijerom Medvedevim. Rekao sam mu šta su naši problemi, ali i da možemo preživjeti i bez ičega. Želio sam da mu poručim da bismo voljeli da budemo bliže Rusiji i Kini, jer mi se ne sviđa to što nam se dešava", dodao je.

Kako je objasnio, Amerikanci kritikuju Filipine i govore "Ako ne uradite ovo, mi ćemo ovo ili ono".

"Da li znate da Amerikanci ne podliježu Međunarodnom krivičnom sudu?", upitao je, a onda dodao da mu se ruski predsjednik nasmiješio kad su se posljednji put vidjeli, što je, primijetio je, rijetko za Putina.

"U razgovorima nikada nisam rekao Putinu da želim ovo ili ono. Rekao sam mu samo da želim da budemo prijatelji, da pokažemo svijetu da nismo limitirani na nekoliko moćnih država i da želim da razgovaram sa ostatkom svijeta, jer smo svi mi suverene države", rekao je on.

Bonus video: