Putin: Kastro simbol razdoblja, Tramp: Kastro je bio brutalni diktator, ostavio je patnje, siromaštvo

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je danas da će preminuli kubanski lider Fidel Kastro živjeti zauvjek i da je kineski narod izgubio iskrenog prijatelja
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2016. 18:58h

Vijest o smrti dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra izazvala je oprečne reakcije - dok u Havani tuguju, na ulicama Majamija se slavi, a neki sadašnji i bivši strani lideri izrazili su žaljenje zbog smrti revolucionarnog vođe, prenose danas agencije.

Kubanska državna televizija danas emituje specijalni program o životu preminulog bivšeg lidera, a stanovnicima Havane harizmatični revolucionarni vođa već nedostaje i za mnoge je vest o njegovoj smrti bolan udarac, javlja AP.

S druge strane, pola sata nakon što su kubanske vlasti zvanično saopštile da je Kastro preminuo, nastalo je opšte veselje u naselju "Mala Havana" u Majamiju, gdje žive mnogi Kubanci koji su tamo pobjegli od komunističke vladavine.

Radost zbog smrti Fidela Kustra neki su izrazili trubeći iz automobila, a neki udarajući u šerpe, mašući kubanskim zastavama i klicajući u centru te zajednice Kubanaca u egzilu na Floridi, gdje je čak istim povodom priređen i vatromet uz zvuke salse, navodi američka agencija.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je dugogodišnji kubanski lider i otac Kubanske revolucije Fidel Kastro bio "brutalni diktator koji je 60 godina ugnjetavao sopstveni narod".

Tramp je izrazio nadu da će poslije Kastrove smrti "Kubanci moći da se okrenu budućnosti".

Kako je naveo, Kastro ostavlja iza sebe zaostavštinu "nezamislive patnje, siromaštva i uskraćivanja osnovih ljudskih prava".

Republikanac je ocijenio da Kuba ostaje "totalitarno ostrvo", ali da se nada da Kastrova smrt znači "udaljavanje od užasa koji je trajao predugo i približavanje budućnosti u kojoj divan kubanski narod živi u slobodi koju je tako bogato zaslužio".

Tramp je naglasio da će njegova administracija učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se osiguralo da "Kubanci konačno krenu ka prosperitetu i slobodi".

Kako navodi agencija AP, on je istakao da se nada da će jednog dana vidjeti "slobodnu Kubu".

Tramp je ranije danas u prvoj reakciji na vijest o smrti vođe kubanske revolucije napisao na Tviteru samo "Fidel Kastro je mrtav!", bez daljeg elaboriranja, prenio je Rojters.

Agencija podsjeća da je Tramp, koji 20. januara naredne godine preuzima funkciju šefa Bijele kuće, prijetio tokom predizborne kampanje da će preokrenuti poteze koje je učinio odlazeći američki predsjednik Barak Obama na otvaranju u odnosima sa Kubom, zbog zabrinutosti za stanje vjerskih sloboda na Kubi.

Tramp je u početku predsjedničke kampanje podržavao približavanje s Kubom, ali je kasnije izrazio odredjene rezerve, žaleći što Amerikanci nisu ništa značajno dobili od ublažavanja embarga prema Kubi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je danas Fidela Kastra, lidera kubanske revolucije koji je preminuo u petak uveče u 90. godini, nazvavši ga "simbolom jednog razdoblja" i "iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije", saopštio je Kremlj, javlja AFP.

"Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj istoriji svijeta", napisao je Putin u telegramu kubanskom predsjedniku i Fidelovom bratu Raulu Kastru, navodi se u saopštenju.

Ruski predsjednik je, izrazivši saučešće narodu i Vladi Kube povodom smrti vođe kubanske revolucije, istakao da je Fidel Kastro bio "iskren i pouzdan prijatelj Rusije".

Na vijest o Kastrovoj smrti reagovali su i strani zvaničnici, pa je tako francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da je Fidel Kastro bio oličenje "i nada i razočaranja" kubanske revolucije, prenosi AFP.

"Kao akter hladnog rata, on je za Kubance predstavljao ponos u odbacivanju spoljne dominacije", istakao je Oland.

Predsjednik El Salvadora Sančes Seren izrazio je duboko žaljenje za "prijateljem i vječnim drugom", a predsjednik Meksika Enrike Penja Nijeto je na Tviteru napisao da je Kastro bio prijatelj Meksika koji je unapređivao bilateralne odnose zasnovane na poštovanju, dijalogu i solidarnosti.

"Indija žali za gubitkom velikog prijatelja", poručio je putem Tvitera i indijski premijer Narendra Modi.

Španska vlada je pozdravila Kastra ako "figuru od ogromnog istorijskog značaja".

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov rekao je agenciji Iterfaks da je Fidel Kastro u 20. vijeku učinio sve što je mogao da uništi kolonijalni sistem i uspostavi kooperativne odnose, pri čemu je ojačao zemlju za vreme najoštrije američke blokade i, iako pod ogromnim pritiskom, izveo Kubu iz blokade na put nezavisnog razvoja.

Vijest o smrti dugogodišnjeg protivnika SAD danas puni naslove američkih medija, koji su njome rano jutros apdejtovali vebsajtove poslije prazničnog vikenda i obilježavanja Dana zahvalnosti, obimno izvještavajući o preminulom kubanskom revolucionaru.

Tako, "Njujork tajms" Kastra opisuje kao čovjeka koji je "isfrustirao 11 američkih predsjednika i nakratko gurnuo svijet do ivice nuklearnog rata" i kao "veliku međunarodnu figuru čiji je značaj u 20. vijeku znatno prevazišao ono što se moglo očekivati od šefa male ostrvske države sa 11 miliona stanovnika".

"Vašington post" piše o Kastru kao o "duhovnom svetioniku za svjetsku krajnju levicu" i navodi da "iako ga je voljelo mnoštvo sljedbenika, kritičari ga vide kao respresivnog lidera koji je Kubu praktično pretvorio u gulag".

"Kastro je svoje prkošenje zapadnom kapitalizmu nosio kao počasnu značku, održavajući komunizam živim u zapadnoj hemisferi dvije decenije nakon kraha Sovjetskog Saveza", zaključuje "Los Anđeles tajms".

Asad: Kastro je bio legendarna figura otpora protiv SAD

Sirijski predsjednik Bašar al Asad, čiji je režim na meti američkih sankcija, izjavio je večeras da je kubanski vođa Fidel Kastro bio "legendarna figura otpora" protiv SAD, koji se takođe suočavao sa američkim sankcijama uvedenim Kubi.

"Veliki vođa Fidel Kastro je decenijama vodio borbu s narodom i sa svojom zemljom protiv imperijalizma i hegemonije", naveo je Asad u telegramu saučešća Fidelovom bratu Raulu Kastru.

Asad je dodao da je Kastrov otpor bio legendaran i inspirisao je druge narode i zemlje širom svijeta.

Sirija i Kuba imaju dobre odnose decenijama. Bašarov otac, Hafez al Asad posjetio je Kubu 1979. godine kada se sastao s Fidelom Kastrom.

Kastro je posjetio Damask 2001. godine, godinu dana poslije dolaska Bašara al Asada na vlast.

Kuba se od početka sirijske krize 2011. godine stavila na stranu ruskog stava prema tom ratu. Rusija podržava Asada dok se Kuba žestoko protivi bilo kakvoj intervenciji Zapada protiv Sirije.

Obama: Istorija će pokazati koliki je bio Kastrov uticaj

Predsjednik SAD Barak Obama saopštio je danas da će istorija pokazati i procijeniti ogroman uticaj preminulog kubanskog predsjednika Fidela Kastra na Kubu i svijet, prenose agencije.

On je u poruci, u kojoj je izjavio saučešće Kastrovoj porodici, kazao da u ovom trenutku Amerika pruža ruku prijateljstva kubanskom narodu.

"Za vrijeme mog mandata, radio sam na ostavljanju prošlosti za nama i stvaranju budućnosti u kojoj odnosi dvije države nisu definisane razlikama, već stvarima koje dijelimo kao komšije i prijatelji", rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, prethodnih šest decenija odnose SAD i Kube obilježile su nesloga i duboka politička neslaganja, ali da to treba ostaviti "u prošlosti".

"Kubanski narod mora da zna da im je Amerika prijatelj i partner", zaključio je Obama u saopštenju.

Si Đinping: Kineski narod izgubio iskrenog prijatelja

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je danas da će preminuli kubanski lider Fidel Kastro živjeti zauvjek i da je kineski narod izgubio iskrenog prijatelja.

"Kastro će živjeti zauvjek", rekao je Si, povodom Kastrove smrti.

"Kineski narod izgubio je dobrog i iskrenog druga", rekao je Si u poruci koju je pročitao na početku noćnih vijesti na glavnom državnom tv kanalu, prenosi AFP.

Kongresmenka kubanskog porekla o Kastru: Tiranin je mrtav

Američka republikanska kongresmenka kubanskog porijekla Ileana Ros-Lehtinen je povodom vijesti o smrti dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra u saopštenju navela da je "tiranin mrtav".

"Zora novog početka može da svane nad posljednjim preostalim komunističkim bastionom u zapadnoj hemisferi", napisala je Ros -Lehtinen, prenosi Rojters.

Mogerini: Kastro bio odlučan čovjek i istorijska ličnost

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini istakla je danas istorijsku važnost preminulog vođe kubanske revolucije Fidela Kastra i navela da će se nastaviti poboljšanje odnosa Unije sa Kubom.

Mogerinijeva je kazala da je Kastro bio "odlučan čovjek i istorijska ličnost", dodavši da je njegova smrt došla u trenutku kada se Kuba suočava sa "velikim promjenama" i u vrijeme globalnih neizvjesnosti, prenosi Rojters.

Agencija podseća da su odnosi EU i Kuba ponovo pokrenuti sporazumom o političkom dijalogu i saradnji koji je potpisan proljetos, pošto je Fidelov brat Raul pokrenuo politiku približavanja Zapadu.

Papa Franjo o smrti Kastra: Tužne vesti

Papa Franjo nazvao je danas "tužnim vijestima" informaciju o smrti kubanskog revolucionarnog vođe Fidela Kastra, kazavši da tuguje i moli se za upokojenje Kastra.

Poglavar Rimokatoličke crkve je saučešće u poruci na španskom jeziku uputio Fidelovom bratu Raulu, predsjedniku Kube, prenosi Rojters.

Papa, koji se sa Fidelom Kastrom susreo tokom prošlogodišnje posjete karipskoj državi, naveo je da je primio "tužne vijesti".

"Izražavam Vam moje osjećanje tuge", dodao je on. Rojters podsjeća da je Fidel Kastro, koji se izjašnjavao kao ateista, kršten kao katolik i obrazovan u školi koju su vodili jezuiti, čiji je član i sam papa Franja.

Galerija

Bonus video: