PRISTALICE BERNIJA SANDERSA

Demokratski elektori lobiraju da Tramp ne postane predsjednik

Ukoliko bi čak i uspjeli u tome, Predstavnički dom, u kojem većinu čine republikanci, može u svakom slučaju da izabere Trampa
19 pregleda 3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
08.02.2019. 00:58h

Najmanje šest demokratskih elektora pridružilo se pokušaju da se spriječi da Donald Tramp dobije većinu na Elektorskom kolegijumu, čime bi se ne samo onemogućio njegov ulazak u Bijelu kuću, već i podrio legitimitet te institucije, ocjenjuje danas "Politiko".

Elektori, uglavnom pristalice bivšeg kandidata za predsjedničku nominaciju demokrata Bernija Sandersa iz saveznih država Vašington i Kolorado, lobiraju kod republikanskih kolega u drugim državama da prekrše svoje zakletve, a u nekim slučajevima, i državni zakon, i glasaju protiv Trampa na sastanku Elektorskog kolegijuma 19. decembra.

Međutim, čak i najoptimističniji demokratski elektori priznaju da je malo vjerovatno da će uspjeti da ubjede 37 republikanskih elektora, koliko im je neophodno da bi se uskratio ulazak Trampa u Bijelu kuću i poslala krajnja odluka Predstavničkom domu.

Ukoliko bi čak i uspjeli u tome, Predstavnički dom, u kojem većinu čine republikanci, može u svakom slučaju da izabere Trampa.

Demokratski elektori su uvjereni da bi čak i u slučaju poraza, njihovi napori mogli da ugroze povjerenje u Elektorski kolegijum i podstaknu napore za njegovo eliminisanje, čime bi se prekinulo sa 228 godina dugom tradicijom da je to jedini zvaničan ustavni proces za izbor predsjednika.

S tim ciljem na umu, navodi Politiko, grupa razmatra da ohrabri demokratske elektore da se usprotive kandidatkinji iz njihove stranke Hilari Klinton i udruže s republikancima u pružanju podrške da se konsenzusom izabere neko poput Mita Romnija ili Džona Keisika.

Članovi Elektorskog kolegijuma, njih 538, okupiće se u glavnim gradovima svojih država 19. decembra kako bi zvanično glasali za predsjednika SAD.

Tramp je, prema glasanju naroda, osvojio 290 glasova elektora na predsjedničkim izborima u SAD, koji su održani 8. novembra.

On, takođe, ima blago vođstvo u Mičigenu, što donosi 16 glasova elektora.

Ukoliko svi oni budu glasali za Trampa, on će imati 306 glasova elektora, čime će "lako preći" potrebnu većinu od 270 elektorskih glasova da bi bio izabran za predsjednika.

Zbog toga je, naglašava Politiko, potrebno da 37 republikanskih elektora ne glasa za njega.